googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NA ŽLICU’: Ovo jelo Dalmatinci ne bi mijenjali ni za što! A evo i zašto!

Autor: dnevno.ba

Onoliko koliko je odojak na ražnju jednostavno pripremiti, toliko je brudet zahtjevno napraviti.

Jelo je to koje možete poslužiti na Badnjak, a koje je najprisutnije u Dalmaciji i Primorju.

Evo što vam je sve potrebno za prefini brudet.

Sastojci:
1,5–2 kg miješane ribe (ugor, lastavica, sipa, pauk, škarpina)
2 luka srebrenca
3-4 režnja češnjaka
400 g pelata (može i do 800, ako želite više umaka)
1 dl dobre vinske kvasine (octa)
2 dl bijelog vina
1 dl maslinova ulja
sol, papar
ljuta papričica komadić
2-3 lista lovora

Napomena: Ako ne možete doći do miješane ribe po receptu, poslužite se kvalitetnom smrznutom ribom – sipom, rakovima i nekim vrstama deblje bijele ribe, poput grdobine, bit će jednako ukusno. Zapamtite, u brudetu je sve stvar dobre pripreme.

Priprema:
Uzmite široku posudu (duboku tavu), kako biste imali samo jedan sloj ribe, a ako je nemate, onda ćete morati dodati vode.
Na maslinovo ulje stavite sjeckani luk, 2-3 lista lovora i komad ljute papričice. Pustite da luk obamre – ne smije se zažutiti.
Sada rukom izdrobite pelate i dodajte 2-3 žlice pirea od rajčica (pasate). Zatim dodajte fino izrezanu sipu (na režnjeve), češnjak i peršin. Poklopite i pustite da se stvara umak na vrlo laganoj vatri.
Kada se ulje počne odvajati od umaka, po rubovima posude, znači da je umak gotov – tada probajte komadić sipe: ovisno o sezoni, sipa je nekada već kuhana. Ako nije, dodajte 1-2 decilitra vode, pustite da poklopljeno kuha dok sipa ne omekša.
Umeđuvremenu smo dobili gotov umak – sada odmaknite posudu s vatre, dodajte ocat i bijelo vino te složite ribu koju ste izrezali na komade: ugora, jegulju, murinu ili grdobinu na lijepe kriške, a ostalu ribu na podjednake komade. Računajte da se sva ostala riba osim ovih prije navedenih kuha manje – zato je ne režite na male komade. Najčešće se samo prepolovi. Složite je, posolite, popaprite i protresite posudu.
Vratite tavu na vatru – poklopite i pustite da uzavre na jakoj vatri. Neka kuha nekoliko minuta, protresite je, sačekajte da riba ispusti svoju tekućinu i onda smanjite vatru i poklopljeno nastavite kuhati još desetak minuta. Rakovi se dodaju, ovisno o vrsti koju imate – škampi, gamberi (velike kozice), zezavci – negdje pri samom kraju. Ako imate veće rakove, poput jastoga, tada se stavljaju zajedno s ribom.
Predstoji još nekoliko minuta kuhanja – protresite i gotovo je.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});