googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U Konjicu održana revija nakita “Niti jedna žena nevidljiva”

Autor: Sedina Perva / Dnevno.ba

KONJIC - U restoranu “Neretva” u Konjicu održana je prva revija nakita dizajnerice Naile Lele Habibija pod nazivom “Niti jedna žena nevidljiva”.

Ovu reviju je organiziralo udruženje iz Konjica koje nosi naziv “Žena za ženu”. Tom prilikom razgovarali smo s predsjednicom skupštine spomenutog udruženja, Elvedinom Dinom Alić.

DNEVNO.ba: Elvedina, za sve one koji nisu upoznati sa ovom pričom možete li reći kojim je to zapravo povodom revija organizirana?

ALIĆ: “U sklopu tjedna solidarnosti i izgradnje mira članice Udruženja “Žena za ženu” iz Konjica organizirale su reviju nakita dizajnerice Naile Lele Habibija s ciljem vraćanja pravim vrijednostima vezanim za Međunarodni Dan žena.”

DNEVNO.ba: Jeste li zadovoljni brojem posjetitelja i što je to što je ovu reviju karakteriziralo?

ALIĆ: “Revija je privukla veliki broj posjetitelja pa se tražila i stolica više. Ono što ovu reviju karakterizira je svakako izbor modela koji su nosile nakit, kao i poruka koju su revijom poslale u širu javnost. Modeli su djevojčice od 7 i žene do 77 godina starosti.”

DNEVNO.ba: Možete li nam kazati nešto više, još detaljnije o samoj reviji, nakitu i poruci koju ste poslale revijom?

ALIĆ: “Nakit koji je prezentiran rađen je ponaosob za svaku ženu te predstavlja simbol njenog položaja u društvu, njene borbe i njene osobnosti. Najveći aplauz i oduševljenje prisutnih izazvala je žena koja je pobjedila karcinom. Njena ogrlica “Pobjednica” simbol je njene odluke i ustrajnosti da pobjedi opaku bolest. Kada gledate komade drveta, staklene perle, cirkone, smotuljke, žice, ne vidite ništa drugo nego riječi koje rađene vještim rukama, pod budnim nadzorom mašte počinju pričati svoju priču. Priča biva ispričana tek kada gotov nakit pronađe svoju vlasnicu. Proces nastajanja priče je umjetnost, isto kao što je umjetnost življenja posebna za sve nas”.

Organizatorice su ovom revijom poslale jasnu poruku: NE ŽELIMO DA 8. MART BUDE PRAZNIK ZA PROSLAVE! STOP KOMERCIJALIZACIJI DANA ŽENA!

konjic-revija04032017

Međunarodni dan žena nastao je na krvavoj i životom plaćenoj borbi žena, on je simbol ženske borbe za prava! Ovaj dan je prilika da fokus stavimo na pitanje ženskih prava i prisjetimo se izgubljenih života kojima društvo nije dalo priliku!

Naziv revije “Niti jedna žena nevidljiva” slogan je Fondacije Cure koji opominje društvo o važnosti vidljivosti svih žena. Na reviji su predstavljene dvije kolekcije. Prva kolekcija “Priča o tebi” predstavljena je pratećom pričom o ženi i nakitu koji nosi. Druga kolekcija “Proljeće-ljeto” urađena je za bazar i bit će dostupna na Osmomatorvskom bazaru prodajnog karaktera.”

Dizajnerica nakita, Neila Lela Habibija, istakla je da nikada nije radila dva ista komada nakita jer svaka osoba koja ga nosi je unikatna te joj pripada i unikatan nakit.

Jedna pozitivna priča, događaj iz Konjica. A više o samom ovom udruženju i dizajnerici nakita spomenute revijeu jednom od narednih tekstova…

Autor: Sedina Perva / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});