googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Cleveland je oštećen, suci su Warriorsima produžetak poklonili

Autor: Index.hr

OUKLAND - Nevjerojatna utakmica odigrana je u Oaklandu u prvom meču finalne serije za prvaka NBA lige. Aktualni prvaci Golden State Warriors nakon produžetka su pobijedili Cleveland Cavalierse 124:114. U dodatnom vremenu Cavsi nisu imali šanse, no ono što su prosuli u regularnom dijelu utakmice je nevjerojatno.

Pet sekundi prije kraja regularnog dijela, pri rezultatu 107:107, George Hill je promašio slobodno bacanje koje bi Cavsima donijelo break, no LeBronovoj momčadi ukazala se nova sjajna prilika nakon skoka J.R. Smitha. A onda se dogodilo pomračenje uma igrača Clevelanda. Umjesto da šutira prema košu, a imao je vremena, ili da uposli nekog od svojih suigrača, a loptu je tražio i LeBron, Smith se s loptom u rukama zaletio prema centru i pustio da vrijeme iscuri. Ostali igrači Clevelanda u čudu su gledali prema Smithu, nikome nije bilo jasno što se upravo dogodilo, a posebno je bio bijesan James koji se nakon verbalnog napada na zbunjenog Smitha samo ljutito odmaknuo suzdržavajući se da ga fizički ne napadne.

No nije to bila jedina kontroverza na ovoj utakmici. Pedesetak sekundi prije kraja, pri vodstvu Clevelanda 104:102, Warriorsi su imali napad koji je polaganjem pokušao završiti Kevin Durant i tako izjednačiti rezultat. U reketu Cavsa došlo je do sudara između Duranta i LeBrona, a suci su pokazali da je bio faul u napadu. Da su ostali pri svojoj odluci, Cavsi bi vjerojatno pobijedili, no onda se dogodila neuobičajena situacija. Suci su zaustavili igru kako bi provjerili snimku, a nakon pregleda promijenili su odluku i dosudili su faul Jamesa.

https://youtu.be/VnRZD8tNMio

Zašto kažemo neuobičajena? Zato što inače nije uobičajena praksa da se pregledom snimke naknadno revidira odluka je li prekršaj ispravno dosuđen ili ne. Kad suci koriste snimku uglavnom gledaju je li igrač pri tome nagazio na liniju za tri (hoće li dosuditi dva ili tri bacanja), je li isteklo vrijeme… Pravila također kažu da suci mogu promijeniti svoju odluku o faulu samo u zadnje dvije minute, a uvijek imaju pravo tražiti snimku da vide je li igrač zakoračio u prostor gdje nije dozvoljeno faulirati igrača u naletu. Ako utvrde da je, onda u zadnje dvije minute mogu dosuditi i faul, konkretno, u ovom slučaju, revidirati svoju odluku.

U ovom su slučaju procijenili da se LeBron micao i zbog toga su promijenili svoju odluku. Ta je odluka izazvala puno polemika u američkoj košarkaškoj javnosti, a NBA liga je u svom službenom izvještaju potvrdila da su suci bili u pravu.

No NBA je ipak ustvrdila da je Cleveland oštećen i to zbog dvije situacije u samoj završnici utakmice. Najprije, suci nisu dosudili faul Draymonda Greena na LeBronu 12 sekundi prije kraja, a zaključili su da je i drugo slobodno bacanje Georgea Hilla trebalo biti ponovljeno jer je Draymond Green zakoračio u reket prije nego što je Hill uputio šut. Da su suci to primijetili, Cavsi bi vjerojatno pobijedili, a cijeli svijet se ne bi smijao nesretnom J.R. Smithu zbog opisane gluposti.

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});