fbpx

NAPOKON DA SE U BH. SPORTU DOGODIO KAKAV-TAKAV USPJEH Lejla Tanović završila sezonu kao osma biciklistkinja svijeta

Autor: Dnevno.ba

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović završila je sezonu kao osmoplasirana biciklistkinja na svjetskoj UCI ranking listi. U samom vrhu svjetske liste nije došlo do promjena, tako da je i dalje prvoplasirana Katazina Sosna iz Litvanije, na drugom mjestu je Švicarka Ariane Luthi, dok je na trećem mjestu Stefanie Dohrn iz Njemačke.

Tanović je imala do sada svoju najuspješniju sezonu u karijeri u kojoj je osvojila dvije medalje sa Svjetskih kupova u maraton disciplini. Srebernim medaljama na Svjetskim kupovima u Francuskoj dodala je još i šest pobjeda na UCI utrkama, a što je ujedno i njen rekord pobjeda u jednoj sezoni. Svoju dominaciju na balkanskoj biciklističkoj sceni potvrdila je osvajanjem svoje pete uzastopne titule balkanske prvakinje.

– Sezona je krenula veoma loše jer sam na samom startu imala mnogo problema s alergijama, te sam do sredine sezone bila van najboljih 10 na svijetu. Međutim uz kvalitetan trening i pripreme vratila sam se u formu te odvozila svoju najbolju sezonu u karijeri. Nagovještaj da se vraćam u formu bilo je osvajanje šestog mjesta nakon šest sati utrkivanja, na Dolomiti Superbike utrci u Italiji, a koja je bila UCI HC kategorije, odnosno kategorija ispod Svjetskog kupa. U ovoj sezoni sam uspjela nastupiti na dva Svjetska kupa i osvojiti dva druga mjesta. Naš cilj za narednu sezonu je nastup na svih šest svjetskih kupova i plasman u pet najboljih na svijetu – rekla je Lejla Tanović.

Na Svjetskom prvenstvu u Italiji osvojila je 15. mjesto na do sada najtežoj utrci u njenoj karijeri, dok je na Evropskom prvenstvu u Švicarskoj bila 11. Nakon kratke pauze započinje pripreme za narednu sezonu, a prve utrke je očekuju već u februaru sljedeće godine.

– Plan je da se treninzima vratim naredne sedmice gdje ću za početak raditi na bazičnoj formi, nakon toga u februaru putujem za Španiju na dužinske pripreme. U Španiji ću u sklopu priprema nastupiti na dvije etapne utrke. Riječ je o utrkama koje se voze četiri dana, a pobjednik je takmičar s najboljim vremenom u generalnom plasmanu. Prvo me očekuje nastup na Mediterranean Epicu UCI HC kategorije, a nakon toga i prvi nastup na Svjetskom kupu naredne sezone odnosno na Andalucia Bike Race utrci – rekla je najbolja bh. biciklistkinja.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI