Pa i paraolimpijci iz BiH počeli uzimati doping!?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Dvojici doping pozitivnih bh. sportaša su izrečene kazne zbog dopinga.

Prvo je kickboksač Slavoljub Budeša, član kluba „Panter“ iz Bijeljine, kažnjen sa dvije godine zabrane nastupa zbog korištenja nedozvoljenih sredstava. Odluku o kazni je donio Upravni odbor Kickboxing saveza BiH.

Budešu je Agencija za antidoping kontrolu testirala van natjecanja i u njegovom uzorku je pronađena zabranjena supstanca rekombinirani erythropoietin čime je utvrđeno kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjenesupstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportaša).

Rekombinirani erythropoetin je hormon koji kontrolira produkciju crvenih krvnih zrnaca. Sportaši ga zlupotrebljavaju jer podiže njihov aerobni kapacitet i poboljšava izdržljivost i rezultate, posebno u aerobnim disciplinama.

Drugi kažnjeni sportaš je paraolimpijac Jovica Goreta kojem je Izvršni komitet Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine izrekao kaznu zabrane bavljenja sportom na 6 mjeseci zbog pozitivnog rezultata na doping testu.

Agencija za antidoping kontrolu je testirala Goretu van natjecanja i u njegovom uzorku je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance hydrochlorthiazide. Ova supstanca spada u grupu diuretika i koristi se za snižavanje visokog krvnog pritiska i pomaže izlučivanju viška soli i vode iz tijela.

Bh paraolimpijac je predstavljao reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjeongčangu 2018. godine, u disciplini alpsko skijanje.

Ovo je prvi slučaj dopinga u bosanskohercegovačkom sportu za osobe s invaliditetom.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI