googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SPORTSKI KOMENTAR: Stvarno to s navijanjem nema veze

Autor: Marko Čuljak

ZADAR - Transparent i usklik kojim se diče Zadrani odnosno navijačka skupina Tornado jest onaj „Bog je stvorija čovika a Zadar košarku“. Obzirom na povijest zadarske košarke nećemo reći da je pretenciozno sročeno nešto takvo a i brojni drugi navijači raznih klubova govore da su najbolji, prvi, šampioni, iako su daleko od istine. No, onakvo navijanje protiv Cibone u drugoj utakmici polufinala doigravanja u prvenstvu jest za svaku osudu.

Pri kraju utakmice je Rozić namjerno (?) udario igrača Zadra a suci su to prešutjeli. To nije razlog da se napada gostujući trener i igrač koji nije Rozić a oni su bili predmetom pogrdnih izljeva bijesa koji nemaju veze s događanjima na terenu i u igri i prije sporne situacije.

Damir Mulaomerović je uvijek bio prije svega vrstan košarkaš i profesionalac. Njemu nije bio problem igrati i za oba atenska kluba koji su inače smrtni neprijatelji, čovjek je igrao za trofeje, pobjede i, kao i svaki drugi profesionalni sportaš, naravno i za osobnu korist i u tome nema ništa sporno.

Danas je kao trener Cibone a i prije kao igrač često od navijača u Zadru bio, kako sam kaže, izlagan ruglu samo na osnovi vjerske pripadnosti. I prekipjelo mu. S pravom jer onakve pogrdne povike prema reprezentativcu Hrvatske na pet velikih natjecanja nije zaslužio. Nije ih Tuzlak zaslužio neka je izbornik Bosne i Hercegovine, neka mu je i bila želja igrati za svoju zemlju u kojoj ga nisu vidjeli kao pojačanje pa je prihvatio poziv nekadašnjeg izbornika Hrvatske Skansija.

Istina, nije ni on trebao reagirati poslije utakmice onako kako je reagirao kada je opsovao publiku ali i to dovoljno govori o uvredama koje je trpio tijekom utakmice.

Da ne bi samo ostalo na uvredama upućenima prema Mulaomeroviću, Tornado je pogriješio i to debelo i s povicima prema Jamesu Florencu. Ako je trener Cibone sportaš koji je igrao za sebe i za klubove u kojima nastupa, što tek reći o momku iz savezne države Georgije koji je došao u Europu uspjeti, igrati tamo gdje može i gdje mu agent pronađe „gažu“?

Povici prema njemu koji su rasističke naravi samo zbog boje kože, još su više zbunjujući ako uzmemo u obzir činjenicu da je čovjek igrao i za Zadar jednu sezonu. Nije njegova krivica što mu nisu zbog vlastite financijske krize mogli platiti onoliko koliko vrijedi a koliko vrijedi, o tome govore njegovi učinci na terenu.

Ne ide na čast, inače odličnoj navijačkoj skupini Tornado, to što su rasistički „častili“ gostujućeg trenera i igrača jer je borba protiv rasizma na sportskim terenima i tribinama u punom jeku. Bog je ‘stvorija čovika’. Neka je Zadar i stvorio košarku. Ali Bog je stvorio i čovjeka normalna a ne rasista koji ispadima pokazuje svoje nedostatke u trenucima kada nedostatke trpi i sportski kolektiv kojega podupire.

Treća utakmica u Zagrebu u srijedu bi trebala biti praznik sporta. Neka pobijedi bolji i to je to. Ne bi trebalo dozvoliti da se na tribinama odvija nešto što sa sportom nema veze ali kakvi su odnosi među navijačkim skupinama u Hrvatskoj, posebno na relaciji sjever – jug, ne bi nas čudilo ništa. Većinom mlađi navijači izgleda i nisu svjesni toga da su navijački veterani hrvatskih sportskihklubova ne tako davno bili ne nekim drugim terenima rame uz rame.

Autor: Marko Čuljak
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});