googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SPORTSKI KOMENTAR: Tko kaže da nereda nema nigdje nego u nas?

Autor: Marko Čuljak

DARMSTADT - Veliki neredi u Darmstadtu i čak 530 uhićenih bilanca je navijačkog divljanja prije, za vrijeme i poslije utakmice između domaćina i Frankfurta. Lokalni derbi tako je nakon nekog vremena prividnog mira podsjetio da i u Njemačkoj, i to zapadnoj, ima huligana i da nisu samo u Rostocku ili Dresdenu divljaci.

Bio je ovo i derbi začelja u kojem je Eintrachtu trebala pobjeda jer se nalazi u grčevitoj borbi za ostanak u ligi a nije ni Darmstadt osigurao ostanak dok bi i jedni i drugi voljeli i guštali da oni drugi ispadne.

Neredi u navijačko-divljačko-huliganskom folkloru nisu, dakle, zaobišli ni Njemačku, tu uzor državu u kojoj zakon postoji na papiru ali se i provodi u stvarnosti. I bit će počinitelji kažnjeni, naravno. Ali te ih kazne nisu udaljile od nereda i nije ih poplašila kazna da iskažu vlastito divljaštvo. To što se prekine utakmica u Grčkoj, očekivano je. PAOK, atenski derbi, ubijeni navijač nedavno u Čačku, ma, to je normalno za nas balkance. Ali, više stvarno nije pošteno reći da navijačkih nereda ima samo kod nas.

Pjevaju se pjesme mržnje prema drugima i odmah će netko reći, toga ima samo kod nas (a mi smo svi ovi koji prate nogomet u Hrvatskoj i BiH) divljaka. Padne baklja na teren na Poljudu, eto, toga ima samo kod nas. A što kada se dogode neredi u Nizozemskoj kada igraju Feyenord i Ayax ili u Švedskoj kada igraju AIK Stockholm i Goteborg? Tada će zlobnici reći da su i to Bosanci i Hercegovcijer ih svakako ima i u Švedskoj i u Nizozemskoj.

Ono što najviše upada u oči jest da postoje ljudi koji uvijek izvlače samo negativnosti iz svega, iz svakoga događaja, konteksta, radnje. Kada se ništa ne događa, ne valja jer smo nesposobni i lijeni. Kada se dogodi nered, ne valja jer smo divlji. Kada se organizira kulturna manifestacija, ma što će mi to, to me ne zanima, ili, ma što ću ja tamo među onim lopinama. Uvijek kukaju kako nema predstave, nema filma u kinu, koncerta, ništa se ne događa. Kada se dogodi, ostanu u birtiji i opet pričaju da se ne događa ništa a pred nosom im vrhunski kulturni događaj.

Zato, u jednu ruku, uz nadu da nitko nije ozbiljnije ozlijeđen, i oni koji ne podupiru nered i uistinu se zgražaju nad tim, zbog ovih domaćih skeptika i kritičara bez pokrića, budu ponekada zadovoljni što se nered dogodi i u toj „svetoj“ Njemačkoj.

Autor: Marko Čuljak
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});