fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Težak poraz Hrvatica na startu Europskog prvenstva

Autor: Sportnet.hr

SZOMBATHELY - Nije bila dobra najava, a što onda reći nakon prve utakmice Hrvatske na Europskom prvenstvu. Hrvatice su doživjele težak poraz od Rusije i pritom zaradile nove tri ozljede i tako ostale na svega osam igračica.

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija svoj je košarkaški Euro otvorila neslavno, upravo onako kakva je i bila uvertira, „kakvu FIBA još nije vidjela“, istog. Teškim porazom od Rusije koji je sa sobom donio nove teške ožiljke.

Nakon svih pehova koji su krenuli nekoliko dana prije početka priprema pa svakim novim danom sve više nagrizali atmosferu reprezentacije, a što je kulminaciju doživjelo na dan polaska u mađarski Szombathely, u 52. sekundi prve utakmice dogodio se još jedan. Jelena Ivezić, igračica koja je trebala nositi ovu Hrvatsku, ozlijedila je gležanj i Europsko prvenstvo za nju je završilo u prvoj minuti. I to nakon što je utakmicu otvorila tricom. Kao da sve prije toga i s tim, a bilo je literature za napisati roman, nije bilo dovoljno, pa se u 25. minuti na sličan način ozlijedila i Iva Todorić. Po izrazu lica koji je govorio da je i za nju Euro gotov.

Ionako gotovo splasnute hrvatske ambicije za mjesto među prve tri reprezentacije u skupini, nove dvije ozljede vjerojatno su i posljednji čavao na lijes ostvarivanja istih. Premda sportski duh u nama govori da ni ovaj „ostatak ostataka“ ne treba unaprijed otpisati. Ne bi to bilo fer prema igračicama koje su ostale u Mađarskoj, a ostalo ih je devet. (12 ih se moglo prijaviti, Hrvatska je zbog „slučaja“ Zellous prijavila 11).

Kome su se zamjerili u hrvatskoj reprezentaciji da je i Guttmanovo prokletstvo Benfice dobilo adekvatan pandan pitanje je za milijun kuna, kao što je i odgovor na to kako novu nesreću izbaciti iz glava svojih izabranica trebao pronaći izbornik Braslav Turić. Dok su Hrvatice među sobom još zbrajale dojmove nemile scene na početku, Ruskinje su se brže-bolje odljepile na 20:5.

Do prvog ubačaja nakon uvodne trice Ivezić Hrvatska je stigla poslije pet minuta, a kako je vrijeme odmicalo tako su se i hrvatski redovi sve više konsolidirali, pa su u 17. minuti utakmice Hrvatice stigle na četiri koša zaostatka (28:32) i tako pokazale i da i dalje imaju materijala za igrati ravnopravnu košarku s reprezentacijom koja i bez igračica Jekaterinburga ima aspiracije završiti među najboljih pet, što sa sobom nosi olimpijske kvalifikacije.

Taj hrvatski materijal prije svega bile su Ciglar i Slišković. Kombinirano su zabile 25 od 32 koša i kada su one zaustavljene, zaustavljena je i Hrvatska. Početak kraja Turićevih košarkašica bile su dvije teške trice Rusije i to od iste igračice, Kuzine, jedna preko ruke, druga sa sirenom prvog poluvremena nakon kojeg su igračice u bijelom produžile svoju seriju do 20-0 ili 29-3 za 61:35.

Mučno je bilo gledati ranjenu i nemoćnu Hrvatsku, i s novinarske strane bilježiti sve što se izdogađalo, a onda se pet minuta prije kraja na klupi za ozlijeđene našla i Džankić. Njoj nije stradao gležanj, već koljeno, a ako postoji sreća u nesreći, onda je ta da je na klupu otišla šepajući, ne na ramenima prezaposlenog medicinskog osoblja, pa možda postoji nada da se njezina ozljeda može skrpati do subote kada Hrvatska igra protiv Srbije. No nakon svega viđenog u prvih 40 minuta mađarskog Eura, logično je pitanje vrijedi li uopće izlaziti na parket i riskirati nove ozljede.

Rusija – Hrvatska 83:62 (22:13, 20:19, 23:7, 18:23)
1. kolo Europskog prvenstva, skupina C
SZOMBATHELY – Savaria arena. Gledatelja: 400.

Rusija: Namok, Beljakova 8, Logunova, Kuzina 13, Kirillova 5, Beglova 6, Prince 16, Vieru 14, Osipova 4, Sapova 8, Tihonenko 2, Vadeeva 7. Trener: Alfredas Vainauskas.
Hrvatska: Ivezić 3, Borović 6, Miloglav 5, Ciglar 17, Begić 4, Slišković 12, Mazić 7, Ivanković 5, Tikvić 2, Džankić 1, Todorić. Trener: Braslav Turić.

Autor: Sportnet.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});