googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TONI KARAČIĆ: Najveća smo nepoznanica sami sebi

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuje Prvi krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a izbornik Toni Karačić provjeravao je reprezentativce utakmicama protiv Bugarske i Makedonije.

Bh nacionalni tim do 19 godina nedavno je u dva navrata savladala Makedoniju, međutim selektor Karačić ističe da je potrebno još mnogo stvari kako bi stanje bilo zadovoljavajuće.

“Lijepo je pobijediti, ali stanje je daleko od objektivnog. Vidjeli smo neke igrače u ove dvije utakmice. Neke smo upoznali i oni nas, te neke principe u igri, koje zahtijevamo. Na osnovu ovih utakmica selektirat ćemo ekipu”, rekao je Karačić za SCsport.ba, dodavši:

“Kratko je vrijeme za neke stvari. Pobijedili smo, ali daleko je to od ekipe koja može kontrolirati utakmicu. Postoji veliki prostor u nekim momentima igre. Dobili smo neke informacije na ovim utakmicama i potrudit ćemo se da što kvalitetnije spremimo. Možda će biti nekih izmjena, jer ima igrača koji nisu mogli doći, jer nije UEFA termin. Nemamo prostora da testiramo veći broj igrača”.

Nastupi Željezničara u Ligi prvaka za mlade velika stvar za bh nogometa

Juniori Željezničara su o drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka za mlade nakon što su eliminirali Ludogorets. Naredni protivnik im je Lokomotiva iz Zagreba, a izbornik BiH nacionalnog tima ističe da je to velika stvar za Bh nogomet.

„Da, to je velika stvar za Bh nogomet. Prošli su prvu prepreku, sada igraju protiv Lokomotive. Uvjeren sam da će biti dobra utakmica. Obje ekipe su veoma dobre. Bit će to dosta kvalitetna i neizvjesna utakmica”, istakao je izbornik juniorske reprezentacije BiH.

Poprilično zadovoljan stanjem u omladinskom bh. nogometu

Karačić je poprilično zadovoljan stanjem u omladinskom nogometu u Bosni i Hercegovini.
“Ovo je sedma godina kako je krenula jedinstvena liga. Dobili smo i U-15 ligu što je za svaku pohvalu. Juniorska liga je reorganizirana. Vidi se progres. U juniorskoj reprezentaciji participira oko 60% igrača iz omladinske lige”, kazao je Karačić, te je dodao:

“Nekada me zabole pisanja medija da u reprezentaciji igraju igrači sa strane. Može se podvući crta i vidjet koliko igrača igra iz omladinske lige. Problem za omladinski nogomet je to što klubovi muče sa financijama, infrastrukturom, organizacijom… To je najveći problem. Da nema toga, imali bismo još kvalitetniju bazu. To je ono u čemu kaskamo za ostalima”.

Široki Brijeg ima ispravan put

Izbornik juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine smatra da je jedini ispravan put davanje prilike mladim igračima iz omladinskih pogona.

„Kod nas konkretno u Širokom Brijegu oko 60% iz omladinske škole participira u prvom timu. Sada protiv Slobode bilo je šest igrača iz omladinske škole od 11 u prvoj postavi. To je dobar putokaz i ako Bog da možda ćemo uskoro i zasjesti na prvo mjesto. To je ispravan put. I za velike klubove i za one iz manjih sredina – mladi igrači uz nekoliko iskusnih”, rekao je šef Omladinske škole Širokog Brijega.

Najveća nepoznanica sami sebi

Juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine 8.11. očekuje početak Prvog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a na startu Zmajići igrati protiv Gruzije.

“Iskreno nemam neke njihove materijale. Imam neke starije sa Europskog prvenstva. Igrali su veoma dobro. Šest startera rođeno je 1999. godine. Dosta ljudi, koji ne prate omladinski nogomet, gledaju Gruziju podcjenjivački. Ovo je skoro osma godina gdje njihove selekcije sudjeluju na prvenstvima. Radi se o kvalitetnoj selekciji. Bit će teška utakmica, ali mi smo domaćini. Najveća smo nepoznanica sami sebi. Nadamo se dobroj utakmici”, kazao je izbornik našeg U-19 nacionalnog tima.

Razgovarao sa Malkočevićem, nenadano otpisan Vasilj

Karačić je razgovarao o Gruziji sa selektorom kadetske reprezentacije BiH, Sakibom Malkočevićem, koji je tu selekciju savladao u kvalifikacijama sa 2:1, na toj utakmici najzaslužniji za trijumf bio je Filip Vasilj. Golman Lokomotive, koji će braniti protiv Željezničara u Ligi prvaka, nenadano je otpisan za naredni susret.

„Razgovarao sam sa Malkočevićem. Pobijedili smo u toj utakmici, ali smo nadigrani. Rezultat nije pokazivao realno stanje na terenu. U dosta momenata Gruzijci su izgledali opasno i kvalitetno. Golman Vasilj je svojim obranama dosta doprinio toj pobjedi”, rekao je Karačić, koji je dodao:

“Imali smo prekratko vrijeme za upoznavanje više igrača. Što se Vasilja tiče, on je branio protiv Bugarske. Nije bio na nivou na kojem smo očekivali, pa smo sada priliku dali drugim golmanima, koji su odradili to kvalitetno i prema zapažanju trenera golmana, Gorana Brašnića. To ne znači da ne računamo na Vasilja. Možda je tada imao samo jedan loš dan”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});