googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Direktor kompanije “Apple” odbija da surađuje sa FBI-jem

Autor: Srna

LOS ANGELES - Direktor kompanije "Apple" Tim Cook priopćio je da se njegova kompanija protivi zahtjevu Federalnog istražnog biroa (FBI) da izvuče podatke iz zaključanog telefona iPhone koji je pripadao napadaču iz San Bernardina. Cook je rekao da takav zahtjev ugrožava sigurnost korisnika "Appleovin" uređaja i da ima "posljedice koje prevazilaze ovaj pravni slučaj".

Sudac iz okružnog suda u Los Angelesu priopćio je da “Apple” mora da pruži “razumnu tehničku pomoć” u istrazi, kako bi se otključao telefon “iPhone 5C”, koji je pripadao Syedu Rizvan Farooku, koji je sa suprugom Tashfeen Malik ubio 14 ljudi u oružanom napadu u Kaliforniji, a potom ih je ubila policija.

Cook je u pismu “Appleovim” korisnicima rekao da FBI traži da kompanija napravi “zadnja vrata na iPhoneu”.

“Vlasti traže da ‘Apple’ izvrši hakersku intervenciju prema svojim korisnicima i time ugrozi desetljeća sigurnosti razvoja koji štiti naše korisnike – uključujući desetine milijuna američkih državljana – od sofisticiranih napada hakera i sajberkriminalaca”, rekao je Cook.

FBI traži da “Apple” izmijeni Farookov telefon tako da bi mogao da se izvrši neograničen broj pokušaja unošenja šifre radi njegovog otključavanja. Telefon je zaštićen šifrom od četiri cifre, koju zna samo vlasnik uređaja. Ukoliko se deset puta uzastopno unese pogrešna šifra, aparat automatski briše sve podatke koji su u njemu pohranjeni.

FBI namjerava da isproba svih 10.000 mogućih kombinacija od četiri cifre, da bi otključao telefon i izvukao podatke.

Autor: Srna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});