fbpx

DJEVOJKA IZ SUDANA USPJELA U BiH: Od StartUp ideje do vlastite kompanije

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U nastavku pročitajte priču kako dobra i jedinstvena ideja, uz mnogo truda, podršku i dobru priliku,koju je u ovom slučaju omogućio Burch univerzitet kroz projekt Start Me Up natjecanja, vodi do osnivanja vlastite kompanije.

Doći u nepoznatu zemlju čiji jezik ne govorite, čiju kulturu, narod i običaje ne poznajete veliki je izazov. Jedan od glavnih ciljeva Internacionalnog Burch univerziteta jeste upravo spajanje studenata koji dolaze iz raznih zemalja širom svijeta i time doprinose jačanju međunarodnog karaktera ove ustanove.

Sahar Yousif Gobartalla, studentica prve godine Odsjeka za elektrotehniku, se hrabro suočila s takvim izazovom. Prvu godinu svog boravka u BiH provela je na pripremnoj nastavi engleskog jezika na IBU, što je bila sjajna prilika za učenje stranog jezika i priprema za upis na studij.

Prva godina studija je bila sjajan uvod u upoznavanje osoblja i svih važnih resursa univerziteta. Prvomprijavom na Start Me Up natjecanje koje organizira IBU, Sahar je hrabro odlučila uploviti u svijet poduzetništva, shvativši da je to jedna vrlo bitna karika u svijetu modernog poslovanja. Godinu dana poslije, Sahar odlučuje da razvije i unaprijedi svoju prvobitnu ideju i ponovo se prijavljuje na Start Me Up natjecanje, gdje osvaja drugo mjesto.

„Prvo natjecanje bilo je veliki test. Taj korak mi je mnogo pomogao da unaprijedim svoju ideju, usavršim jezik, shvatim svijet biznisa i ulaganja i samim time budem spremnija za drugo natjecanje.Osvojila sam zapažen rezultat, sjajno drugo mjesto i mnogo sam sretna činjenicom da su profesori, mentori i kolege Internacionalnog Burch Univerziteta prepoznali i nagradili moj trud i rad“, dodajeSahar.

Kao studentica elektrotehnike koja dolazi iz izuzetno vrućih regija Sudana, Sahar je došla na ideju da proizvede novu verziju klima uređaja. Osmislila je pametni eko-klimatski uređaj, nešto potpuno drugačijeg dizajna, karakteristika i načina rada. Njen glavni cilj je osiguravanje boljeg i zdravijeg života za kupce. Njena ideja, Nano Airconditioner (nanoairconditioner.com) čuva energiju, klimatski je prijatelj i počinje revoluciju u industriji klima uređaja.

Osim toga, prednosti ovog pametnog uređaja su da je veliki prijatelj prirode jer ne oslobađa plinove već pročiščava vodu i zrak kroz filtere i ispušta čist i svjež zrak u naše domove, prati kvalitet zraka u unutrašnjosti prostora, a kroz mobilnu aplikaciju pokazuje kako ukloniti prljave čestice iz zraka i donijeti svježinu u prostor. Sve ove karakteristike čine naš dom zdravijim mjestom za život, naročito ako se radi o korisnicima koji imaju alergije, osjetljivu kožu, astmu, nesanicu i druge zdravstvene probleme. Velika učinkovitost i visoke performanse ovog proizvoda ogledaju se u uštedi novca, strujei energije, dok se sam dizajn proizvoda, uključujući boju, veličinu, oblik, može prilagoditi kućnom okruženju, pa čak u automobilima i avionima.

Zatim su se počeli javljati mnogi investitori iz Njemačke, Australije, Amerike, Danske, Indonezije,Vijetnama. Izrazili su želju da pomognu Sahar u razvijanju njene ideje. Prva financijska podrška koju je dobila bila je odlična osnova za pokretanje vlastite kompanije kroz Burch StartUp inkubator i samim time za kreiranje prvog prototipa svoje ideje za tržište.

Na pitanje kako doživljava ovaj uspjeh i koji su planovi u budućem radu, Sahar kaže: „Došla sam u nepoznatu zemlju sa sestrama i bratom i naš početak je bio vrlo težak. Obavljala sam svoje odgovornosti, trudila se da naučim što je više moguće i zaista nisam očekivala da će moj trud proći tako zapaženo na univerzitetu. Međutim, neizmjerno sam zahvalna osoblju Burch univerziteta na pruženim prilikama, velikoj podršci, znanju i dosad stečenom iskustvu.

Osoba koja je najviše doprinijela mom napretku i uspjehu je g. Admir Salihagić, koji je inicijator pokretanja moje ideje i koji mi je neumorno davao savjete i smjernice.

Veliku zahvalnost za bezrezervnu podršku dugujem stručnim i izvanrednim profesorima sa Odsjeka za menadžment: prof.dr. Nedimu Čelebiću, prof. Malcolmu Duoredu, prof. dr. Ensaru Mekiću, prof. dr.Erminu Ceri, prof. dr. Mersidu Poturku, prof. dr. Esadu Oruču, asistentu Ekremu Nuroviću, G. Azur Avdić sa studijskog programa za Graficki dizajn i multimediju se pobrinuo da moj proizvod bude vizualno drugačiji i s posebnom dozom kreativnosti. Također, velika zahvalnost i zasluga pripada profesorima sa Odsjeka za elektrotehniku, dekanesi prof.dr. Jasni Hifziefendić, prof. dr. Dejanu Jokiću, te prof. dr. Jasminu Kevriću koji su me naučili kako da riješim tehničke probleme, usmjerim moju ideju u poduzetničkom pravcu i sagradim temelje za moju firmu. Zahvalna sam svima koji su vjerovali da jedna mlada djevojka iz druge zemlje može naučiti jezik, savladati sve kulturološke prepreke i izdvojiti se iz mase. Jedno je sigurno, IBU mi je pružio bezbroj mogućnosti, odlična je platforma za daljnje obrazovanje, napredovanje i samostalonost“.

Ovo je samo jedan od primjera uspješne priče koja se razvila kroz Burch StartUp inkubator. Svake godine kroz StartUp natjecanje dogode se sjajne ideje koje su osnova za pokretanje vlastitih biznisa uz cjelokupnu podršku Univerziteta. Ova podrška prije svega ogleda se u osiguranom kvalitetnom prostoru za rad, pravnoj, tehničkoj i stručnoj podršci. IBU ovakvim pristupom ostaje i dalje se razvija kao najbolji privatni i prvi poduzetnički univerzitet u BiH”.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI