FOTO: Klinika za neurologiju i psihijatriju u Sarajevu obnovljena po svjetskim standardima energijske efikasnosti

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U okviru najvećeg projekta energijske efikasnosti u Bosni i Hercegovini (Bosnia Energy Efficiency Project - BEEP) svečano je otvorena obnovljena Klinika za neurologiju i psihijatriju u Sarajevu, na kojoj je finalizirana implementacija mjera energijske efikasnosti. U obnovu je uloženo 1.163.028,19 KM s PDV-om, a radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti.

Mjere energijske efikasnosti podrazumijevale su termoizolaciju fasadnih zidova, zamjenu dotrajalih otvora sa novim otvorima, termoizolaciju stropa prema tavanu i podgleda međuspratne konstrukcije iznad negrijanog podruma, sanaciju krovnog pokrivača na centralnom dijelu klinike, te sporednom bloku, kao i sanaciju ravnih krovova na centralnom dijelu objekta.

“Do sada je kao rezultat uspješne saradnje sa Vladom Kantona Sarajevo, u ovom kantonu obnovljeno ukupno 5 javnih objekata, uz investiciju od 3,3 milijuna KM samo u radove. U planu nam je da u 2018. godini obnovimo dodatna tri objekata u ovom kantonu, uz investiciju od gotovo 1 milijun KM, na čemu intenzivno radimo”, izjavio je federalni ministar prostornog uređenja, Josip Martić, na svečanosti upriličenoj tim povodom.

Navodeći da se radi o najvećem projektu energijske efikasnosti u BiH (BEEP), Vlade Federacije BiH, naglasio je da su u protekle dvije i pol godine obnovljena 33 javna objekta širom Federacije BiH, pri čemu je Ministarstvo prostornog uređenja investiralo više od 19 milijuna KM.

“Implementirane mjere energijske efikasnosti će smanjiti potrebu objekta za energijom, što će u konačnici rezultirati manjim troškovima održavanja i većim finansijskim uštedama,” izjavio je Mustafa Čopelj, voditelj Bosnia Energy Efficiency Project-a za Federaciju BiH.

Direktorica KCUS-a, Sebija Izetbegović izrazila je veliko zadovoljstvo urađenim, s obzirom na to da je objekat Klinike za neurologiju i psihijatriju star preko 100 godina i da je od svog nastanka renoviran samo dva puta, te dodala: “Raduje me činjenica da su uposlenici i korisnici klinika obnovom objekta dobili mnogo bolje uslove za rad i boravak, a osim toga auditom je procijenjeno da će godišnje uštede na troškovima za energiju iznositi oko 180.000 KM.”

Uz predstavnike Federalnog ministarstva prostornog uređenja, KCUS-a, Svjetske banke, istaknut je i značaj Vlade Kantona Sarajevo kao i gospodina Adnana Efendića, prvog predsjedavajućeg upravnog odbora projekta i drugih članova Upravnog odbora projekta bez kojih projekat ne bi bilo moguće provesti.

Tijekom tri godine trajanja ovog projekta Vlade Federacije BiH koji je financiran sredstvima Svjetske banke, a implementira se u okviru Ministarstva prostornog uređenja, ostvareni su mnogobrojni benefiti, kroz uštede u energiji, podizanju komfora i kvaliteti boravka za više od 220.000 korisnika, smanjenju emisije CO2, te otvaranju novih radnih mjesta, što pokazuje koliki je značaj energijske efikasnosti za bh. društvo.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI