KLUB MILIJARDERA: Tim Cook ušao u odobrano društvo

Autor: dnevno.ba

Izvršni direktor Applea Tim Cook pridružio se klubu svjetskih milijardera s obzirom na to da cijena dionica ove kompanije i dalje raste.

Appleova tržišna vrijednost je u porastu nakon izuzetno dobrih rezultata poslovanja. Gotovo sve tehnološke kompanije, uključujući Apple, Facebook i Amazon, zabilježile su rast prihoda tokom pandemije koronavirusa s obzirom na to da su milioni ljudi ostajali kući i koristili internet više nego inače.

Apple se sada približava velikoj prekretnici da postane prva kompanija vrijedna dva biliona dolara. Podsjetimo da je prije dvije godine postao prva kompanija vrijedna bilion dolara.

Cook je preuzeo posao osnivača Applea Stevea Jobsa prije devet godina. Njegov status milijardera zasnovan je na dionicama koje posjeduje i kompenzaciji koju mu je Apple isplatio, podaci su Bloombergovog Indexa milijardera, javlja BBC. Cook posjeduje 847.969 Appleovih dionica zahvaljujući kojima je prošle godine zaradio 125 miliona dolara.

U 2015. godini on je rekao da planira donirati većinu svog bogatstva i već je donirao Appleove dionice vrijedne milione dolara.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg te direktori Amazona Jeff Bezos i Tesle Elon Musk prikupili su svoje bogatstvo od ogromnih uloga u kompanijama koje su osnovali. Poređenja radi, udjel Cookovog uloga u Appleu je procijenjen na oko 0,02 posto.

Iako Cook nije otkrio nikakve nove revolucionarne proizvode, Apple je i dalje napredovao pod njegovim vodstvom. On je nadgledao razvoj uređaja kao što su iPhone X i Apple Watch, zajedno s novim servisima poput Apple Music.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI