fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: Ana Buratović

Predstavljen „Novi materijali za novi svijet“

Autor: Ana Buratović / Dnevno.ba

MOSTAR - Hrvatski fizičar prof. Neven Barišić održao je predavanje „Novi materijali za novi svijet“ u kojem je predstavio nove rezultate istraživanja visokotemperaturne supravodljivosti. Predavanje je održano na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru u sklopu projekta ScienceSquared.

Istaknuo je važnost istraživanja novih materijala kojima je za visokotemperaturnu supravodljivost potreban odgovarajući materijal koji bi znatno uštedio potrošnju električne energije. Primjerice, većinu energije koju proizvodi prijenosno računalo je nepotrebno zagrijavanje koje troši bateriju, a novim materijalima mogli bismo dobiti bateriju koja bi znatno dulje trajala.

Također, kao pokazatelj važnosti ovog područja napomenuo je kako je čak 15 Nobelovih nagrada dodijeljeno za postignuća u području supravodljivosti koja čine deset posto svih Nobelovih nagrada iz fizike.

Neven Barišić je izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i na Tehničkom sveučilištu u Beču. Dobitnik je prestižne nagrade europskog istraživačkog vijeća ERC.

Na kraju samog predavanja pozvao je sve mlade da se počnu baviti prirodnim znanostima kroz koja će imati priliku raditi sa vrhunskim stručnjacima, gdje će imati pristup izvrsnim laboratorijima i bavit će se temama koje su u izvorištu budućih tehnologija.

Autor: Ana Buratović / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});