fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Unplash

Prodajete stari mobitel ili laptop? Evo što trebate napraviti prije toga

Autor: Dnevno.ba

Prije ili kasnije, doći će vrijeme kad će trebati zamijeniti staro računalo ili pametni telefon novim. Svakako je dobra ideja smanjiti trošak nabave prodajom uređaja kojeg ste dosad koristili, ali pritom trebate biti oprezni.

Naime, ti i brojni drugi uređaji danas su riznice osobnih podataka, koje trebate u potpunosti ukloniti prije no što promijene vlasnika. Evo kako to možete učiniti i što još trebate pritom napraviti.

1) Izradite sigurnosnu kopiju podataka (backup)

Prije nego se bacite na uništavanje podataka, napravite njihovu kopiju kako ne biste slučajno ostali bez nečeg što vam je važno ili drago.

Najbolje bi bilo kad biste ih pohranili na više medija – primjerice, na servisu u računalnom oblaku, vanskom čvrstom disku, USB sticku ili zamjenskom uređaju, savjetuje tportal.

2) Uklonite povezane korisničke račune

Korisnički računi povezuju s uređajima putem ID-ja uređaja, a ne putem prijave. Odjava iz aplikacije nije uvijek dovoljna kako bi spriječila nekoga tko želi pristup vašim računima i podacima.

Uz to, ako ne prekinete vezu uređaja s računima, novi vlasnik ga možda neće moći koristiti. Ovo je osobito relevantno za kućne sigurnosne uređaje kao što su kamere za zvona na vratima, IP kamere i pametni kućni uređaji.

Stoga se odjavite sa svih aplikacija, posebno financijskih i bankovnih računa.

Ako koristite Google Authenticator ili nešto slično, morate ga sigurnosno kopirati prije prodaje. Možete izraditi sigurnosnu kopiju Google Autentifikatora i drugih takvih aplikacija.

Ako je to neizvedivo, trebate ponovno izraditi ključeve sa svakog računa na svom novom uređaju ispočetka prije nego što ih uklonite.

Ovaj korak je važan jer možete izgubiti pristup bilo kojem računu koji zahtijeva autentifikator za višestupanjsku provjeru.

Nakon završetka deinstalirajte autentifikator.

3) Učinite podatke na tvrdom disku nečitljivima

Jednostavno brisanje datoteka prijenosnog ili računala ili formatiranje tvrdog diska nije dovoljno kako bi spriječilo druge u čitanju i korištenju podataka.

Umjesto toga, upotrijebite softver za brisanje podataka za brisanje pogona ili enkripciju kako bi podatke na čvrstom disku učinili nečitljivima.

U slučaju uređaja za mrežnu pohranu (NAS), osim brisanja podataka trebali biste uništiti konfiguraciju RAID-a ponovnom izgradnjom u skladu s podržanim tipovima RAID-a prije odlaganja.

4) Uređaji za vraćanje na tvorničke postavke

Povratak na tvorničke postavke vraća uređaj u izvorno stanje u kakvom je bio prilikom prve kupnje. Time brišete sve podatke i postavke. Prije vraćanja uređaja na tvorničke postavke, provjerite jeste li ga uklonili iz povezanih računa.

5) Uklonite ili zadržite svoje čvrste diskove

Ponekad je najučinkovitiji oblik zaštite uklanjanje čvrstih diskova iz uređaja, kako biste ih mogli eventualno nastaviti koristiti ili osobno se pobrinuti za njihovo uništenje.

Ovo je osobito važno za čvrste diskove sa značajnim kapacitetom pohrane i osjetljivim podacima.

Uklanjanje i uništavanje pohrane ne preporučuje se za pametne telefone ili uređaje s baterijama. Probijanje integrirane litij-ionske baterije može uzrokovati brzo sagorijevanje ili oslobađanje iznimno opasnih para.

Stoga je najbolje to prepustiti profesionalcima.

6) Trebate li profesionalne usluge uništavanja podataka?

Iznenađujuće je teško potpuno uništiti čvrsti disk i podatke na njemu. Obično je dovoljno razbiti ga na sitne dijelove, ali ako na njemu imate iznimno osjetljive podatke, to možda neće biti dovoljno.

Ako niste sigurni kako to možete učiniti sami, razmotrite korištenje profesionalne usluge uništavanja podataka. Njihove metode obično demagnetiziranje magnetima velike snage, spaljivanje, usitnjavanje i mljevenje.

Unsplash

7) Provjerite ima li skrivenih podataka

Mnogi uređaji pohranjuju podatke tamo gdje najmanje sumnjate. Provjerite ima li na svim uređajima skrivenih izvora podataka.

Primjerice, mrežni usmjerivači i preklopnici bilježe DNS zahtjeve, URL-ove i zahtjeve za povezivanje. Vratite ih na tvorničke postavke prije odlaganja ili prodaje.

Pisači čuvaju kopije svega što su ikada ispisali ili skenirali, uglavnom koristeći internu pohranu. Preporuča se ukloniti ovu pohranu kako bi se ti podaci uništili.

Pametni kućni uređaji – televizori, kamere, pa čak i pametni hladnjaci – mogu zadržati loše pohranjene kopije vaše lozinke za Wi-Fi. U većini slučajeva vraćanje na tvorničke postavke trebalo bi izbrisati sve podatke povezane s vama.

8) Odložite pojedinačne komponente

Ako bacate svoju staru tehnologiju, preporučuje se odvojiti pojedinačne komponente kao što su radna memorija (RAM), čvrsti diskovi i SD kartice u zasebne vrećice i odlagati ih u posebnim intervalima.

Jure Mišković / CROPIX

9) Uklonite serijske brojeve

Serijski broj je jedinstveni niz slova i brojeva koji jedinstveno identificira vaš uređaj. Nalaze se na naljepnici na skrivenom mjestu, primjerice na dnu ili stražnjoj strani uređaja.

Kada trajno odlažete uređaj, najbolje je ukloniti ovu naljepnicu. To će spriječiti prijevare, kao što su zahtjevi za jamstvom od strane bilo koga tko pronađe i koristi uređaj nakon što je odbačen.

10) Trebate li se doista riješiti uređaja?

Stare uređaje koji još rade moguće je prenamijeniti. Recimo, na starije računalo možete instalirati operativni sustav Linux, čime mu se životni vijek znatno produžuje.

Razmotrite utjecaj zbrinjavanja tehnologije na okoliš. Istražite lokalne centre za reciklažu, kontaktirajte škole ili klubove radio amatera koji mogu koristiti vaše stare uređaje u druge svrhe, piše Make Use Of, a prenosi tportal.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});