fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SJEĆATE LI IH SE? Ovih 12 običaja i navika smo se riješili zahvaljujući modernoj tehnologiji

Autor: dnevno.ba

Svake godine svjedočimo novim tehnološkim čudima, od minijaturnih gadgeta do servisa koji obuhvaćaju praktično sve što radimo. Mnoga od njih potisnula su nešto što smo dugo koristili i na što smo se navikli

Kad je napredak tehnologije u pitanju moglo bi se reći kako je samo mijena stalna. Noviteti dolaze, nešto što smo godinama koristili postupno odlazi u zaborav.

Pripremili smo pregled 12 nekadašnjih običaja i navika koje je tijekom zadnjih par desetljeća pregazio val novih uređaja i servisa. Nedostaju li vam bar neki od njih?

Mape na papiru

Otkad imamo na raspolaganju Google Maps i slične aplikacije papirnati zemljovidi – nekad neizostavni dio svakog putovanja na veće udaljenosti i nepoznate lokacije – postali su suvišni.

Vrebanje omiljene pjesme na radiju

Nekad smo pjesme koje smo voljeli mogli snimiti kako bismo ih ponovno čuli samo ako bismo uhvatili vrijeme kad ih puštaju na radiju i imali spremnu kazetu u kazetofonu. Alternativno, mogli smo kupiti cijeli album zbogo samo jedne pjesme, što je često bilo prilično kockanje.

Danas je dovoljno zamoliti digitalnu osobnu pomoćnicu za reprodukciju ili otvoriti aplikaciju kao što je Spotify.

Listanje enciklopedije ili rječnika

Kad nešto nismo znali, potražili bismo u odgovor u kućnoj enciklopediji ili bismo ju posudili od prijatelja, odnosno potražili u knjižnici. Slično je bilo i sa riječima iz stranih jezika. Otkad možemo koristiti Wikipediju i niz drugih web odredišta to više nije potrebno.

Oglašavanje u novinama i telefonskim imenicima

Novine su dugo bile jedan od glavnih medija za oglašavanje, a nemali broj tvrtki koristio je i posebne stranice u telefonskom imeniku kako bi istakle svoju ponudu. Oglašavanje se uglavnom prebacilo na televiziju i online, dok su telefonski imenici postali dijelom povijesti nakon pojave pametnih telefona.

Korištenje budilice

Da, nekad smo se budili uz glasnu zvonjavu stvarnog sata, ponekad uparenog s radio uređajem kako bismo ustali uz omiljenu radio postaju. I njih su potisnuli pametni telefoni.

Razvijanje filma

Kamere su koristile role filma s po 24 ili 36 snimaka. Nakon što bismo ih ispucali, trebalo ih je odnijeti u fotografsku radnju na razvijanje i izradu te pričekati dok ne budu gotove. Ako ste imali kameru Polaroid mogli ste dobiti fotografije odmah, ali one su bile razmjerno rijetka pojava i trebalo je tresti fotografiju kako bi se razvila.

Ta je praksa počela nestajati s pojavom digitalnih fotoaparata, da bi ju pametni telefoni gotovo u potpunosti gurnula na marginu.

Slanje dokumentata telefaksom

Kad ste htjeli poslati važne dokumente žurno i izravno primatelju, trebalo ih je isprintati i ručno poslati telefaksom. Sad se to uglavnom radi računalom ili pametnim telefonom. Osim ako imate posla s pojedinim dijelovima hrvatske birokracije.

Provjeravanje je li trgovina otvorena

Prije čudesa moderne tehnologije postojala su dva glavna načina kako doznati je li trgovina koju želite posjetiti otvorena ili nije. Mogli ste ili otići do nje ili nazvati ih i pitati. Eventualno biste još mogli pitati ukućane ili prijatelje, ali ako oni ne bi znali… Pa, to bi bilo to.

Rukopis i strojopis

Članci poput ovog nekad su nastajali na pisaćem stroju ili, ako isti nije bio pri ruci, bili pisani rukom. Potonje je bio rijedak slučaj, ali ne i posve nezamisliv. Potom bi bili uređivani i oblikovani te upućeni u tisak. Sve skupa je tražilo značajno više vremena i truda nego što je potrebno danas uz Microsoft Word, Google Docs, Open Office i druge digitalne alate.

Provjeravanje poruka na telefonskoj sekretarici

Sad za to imamo glasovnu poštu, ali nekoć smo uz fiksne telefone koristili zasebne uređaje pomoću kojih je bilo moguće ostaviti poruku primateljici ili primatelju, kako bi ju kasnije poslušali.

Ručno izrezivanje kupona za popust

Iako nije u potpunosti nestao, ovaj običaj u velikoj mjeri je zamijenjen zasebnim aplikacijama namijenjenim isključivo korištenju kupona za popust ili aplikacijama pojedinih trgovačkih lanaca, koji ih u pravilu sadrže u sebi skupa s drugim alatima.

Nošenje više uređaja sa sobom odjednom

Umjesto ručnog sata, budilice, MP3 playera i telefona sad je dovoljno ponijeti sa sobom smartfon. Štoviše, u velikoj mjeri može zamijeniti i vaš novčanik, poslužiti za prijenos i prikaz dokumenata, pretvoriti se u kino za jednu osobu i tome slično, piše Make Use Of.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});