fbpx

ŠTO SE DOGAĐA NA SJEVERU PLANETA? Meteorologe uzbudio nevjerojatan fenomen koji se ponavlja: ‘Nikad prije nismo vidjeli takvo što’

Autor: Dnevno.ba

Grmljavinske oluje s munjama nisu ništa neobično, no meteorolozi su ostali iznenađeni kada su iste ugledali na mjestu na kojem inače nisu česta pojava.

Riječ je području ledenog Arktika, od Sibira do sjevera Aljaske, koje je grmljavinsko nevrijeme pogađalo tri dana zaredom, prenosi Jutarnji list.

Riječ je o neuobičajenom fenomenu za koji znanstvenici kažu da će s globalnim zagrijavanjem biti sve manje rijedak.

Vrijeme se mijenja

“Meteorolozi nikad prije nisu vidjeli takvo što”, izjavio je Ed Plumb, meteorolog Nacionalne vremenske službe u Fairbanksu.

Naime, uobičajeno zrak iznad arktičkog oceana, posebno kada je voda prekrivena ledom, nema dovoljno toplinskog strujanja potrebnog za nastanak oluja s munjama.

No, zbog klimatskih promjena to se sada mijenja, jer se Arktik zagrijava brže od ostatka svijeta.

Električne oluje

Epizode ljetnih oluja s munjama unutar arktičkog kruga utrostručile su se od 2010., izvijestili su znanstvenici o svom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Geophysical Research Letter.

Kako led nestaje, sve više vode hlapi, povećavajući vlažnost u sve toplijoj atmosferi. Te električne oluje ugrožavaju arktičke borealne šume, jer uzrokuju požare u udaljenim područjima, koja se već ionako peku na ljetnom suncu.

Nije jedina promjena

Sve je učestalija pojava munja i diljem arktičkih područja tundre, kao i iznad arktičkog oceana i ledenog pokrivača. U kolovozu 2019. munja je zasvijetlila na svega 100 kilometara od Sjevernog polja, utvrdili su istraživači.

Uz sve više munja, Sibir je proteklih godina pojačano na udaru divljih šumskih požara.

Zagrijavanje Arktika potiče i rast vegetacije na sjeveru aljaškog područja tundre, čime se stvara dodatno gorivo za požare, tvrde znanstvenici.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI