fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZUCKERBERG SE POSUO PEPELOM U sljedeće tri godine ulagat će u informativne sadržaje

Autor: dnevno.ba

Prije nekoliko dana Facebook je blokirao novinske napise u Australiji kao odgovor na zakon po kojem će digitalni giganti morati plaćati naknadu medijima.

No, ipak je ponovno pokrenuo objavu, ali se svejedno našao na udaru kritika.

Facebook sada želi ispraviti tu pogrešku na način ulaganja najmanje milijardu dolara u informativne sadržaje u sljedeće tri godine.

“Od 2018. smo uložili 600 milijuna dolara za pomoć medijskoj industriji i planiramo uložiti najmanje milijardu u sljedeće tri godine”, napisao je na blogu Nick Clegg, voditelj javnih poslova te društvene mreže.

Najava Facebooka došla je upravo u trenutku kada vlade država žele potaknuti digitalne kompanije na plaćanje medijskih sadržaja koje objavljuju na svojim platformama.

Clegg je priznao da je kvalitetno novinarstvo presudno za rad kompanija i to na način informiranja građana s jedne strane te tražeći odgovornosti moćnih za postupka, s druge strane. Stoga se, napomenuo je, Facebook želi pridružiti medijskim nakladnicima.

Mark Zuckerberg, koji je osim Facebooka vlasnik i Instagrama i WhatsAppa, na kraju se povukao jer je u zadnji tren postigao dogovor sa službenom Canberrom o plaćanju naknade medijima za njihove sadržaje objavljene na njegovim platformama.

Dogovor postignut s australskom vladom znači da Facebook i Google neće biti kažnjeni, ako se s lokalnim medijima dogovore o plaćanju informacija. U roku od dva mjeseca moraju se dogovoriti kako bi izbjegli obveznu arbitražu.

Po zakonskom prijedlogu australska glasila će dobivati milijune dolara od Googlea i od Facebooka.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});