fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ADNAN LUKAČ: SPUS je dužan studentima u Sarajevu objasniti događanja na izbornoj skupštini

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Nakon priopćenja trinaest studentskih udruženja koji su napustili sjednicu Izborne skupštine reagirao je Adnan Lukač, član Odbora za pitanja mladih Demokratske fronte koji traži da Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu studentima koje bi trebali predstavljati objasni događanja na održanoj sjednici.

S obzirom da smo od dosadašnjih predstavnika SPUS-a navikli dobivati polovične i populističke izjave najviše predstavničko tijelo studenta treba odgovoriti na naredna konkretna pitanja:

1. Koliko je trajao proces prijema kandidatura i kada je završen? Da li su sve kandidature uzete u obzir na sjednici Izborne skupštine pristigle najdalje deset dana prije sjednice i da li su imena kandidiranih objavljena najdalje sedam dana prije sjednice, kako je to predviđeno Zakonom o studentskom organiziranju KS?

2. Tko su bili članovi Izborne komisije i da li je ijedan član komisije bio u rukovodstvu SPUS-a, što Zakonom o studenskom organiziranju nije dozvoljeno?

3. Da li su na Izbornoj skupštini zastupani interesi svih studenata UNSA i jesu li u tijeku izbornog proces na bilo koji način prekršeni Zakon o studentskom organiziranju KS, Statut UNSA ili Statut SPUS-a?

4. Da li je na sjednici prisustvovao Haris Zahiragić koji je na prethodnim Općim izborima bio kandidat Stranke demokratske akcije, te ako jeste u kojem svojstvu i da li se obraćao članovima skupštine?

5. Da li je dosadašnji predsjednik SPUS-a, Merim Serdarević jednoj od članica skupštine rekao da „bi se trebala stiditi marame koju nosi“ i da li SPUS ovakvo ponašanje smatra prihvaljivim?

6. Smatrate li da je SPUS i dalje adekvatan predstavnik studenata ako trinaest matičnih udruženja smatra da je izbor rukovodstva SPUS-a nelegalan?

Sve dok predstavnici Studentskog parlamenta u Sarajevu ne odgovore na otvorena pitanja koja su navedena teško je SPUS smatrati adekvatnim i legalnim predstavnikom studenata Sarajeva. Već dugo smo svjedoci javnog „šurovanja“ SPUS-a sa Strankom demokratske akcije što se potvrdilo i time da su pojedini članovi rukovodstva SPUS-a bili i kandidati pomenute stranke, te se postavlja jasno pitanje: „U čijem interesu radi Studentski parlament?“, jer u interesu studenata, nažalost, već odavno ne.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});