fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

AKCIJA PAPIRUS: Prodavali lažne bh. pasoše kriminalcima iz regije

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Pripadnici SIPA-e jučer su uhitili 10 osoba na području Sarajeva i Zvornika zbog osnovane sumnje da je ova grupa pribavila lažna dokumenta BiH za 36 osoba iz kriminalnog miljea.

Uhićeni su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja, priopćeno je iz SIPA-e.

Istraga pod nadzorom Županijskog tužiteljstva u Sarajevu trajala je duže vrijeme, a provedena je u suradnji sa MUP-om Republike Srpske, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i Graničnom policijom BiH.

Akcija pod kodnim nazivom “Papirus” sprovedena je u suradnji sa MUP-ovima Županije Sarajevo, Tuzlanske županije, Hercegovačko-neretvanske županije i Srednjobosanske županije.

U suradnji sa ovim organima SIPA je prikupila dokaze iz kojih proizlazi osnovana sumnja da su članovi organizirane grupe počinili krivična djela za koja su osumnjičeni.

SIPA je ovom akcijom razbila lanac koji se bavio krađom identiteta građana BiH, koje su prodavali kriminalcima iz regije, čime su im omogućavali dobijanje originalnih putovnica BiH.

Lažne pasoše su prodavali po cijeni od 10.000 eura, te da su ukradeni identitet imali kriminalci sa područja Srbije, Crne Gore, Bugarske i jedne osobe koje je 17. srpnja uhićena u Peruu zbog krijumčarenja droge iz Južne Amerike u Europu.

U Zvorniku su, prema izvoru Srne, uhapšeni B.Đ. i S.M, a među uhićenima ima radnika matičnih kancelarija i Agencije za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});