googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Aleksandre Vučiću nemoćan si dok je Bošnjačke akademije nauka i “Grafotiska” Grude!

Autor: M.H.H., R.S. / Dnevno.ba

SARAJEVO - Milorad Dodik još jednom baca prašinu u oči bosanskim političarima, koji BiH smatraju kao svoju jedinu državu, kao nezavisnu i demokratsku!

Biserom se Bosna zakitila, biseru je često govorila.
Nedamo naše rodne grude sve da nam dušmani bijele dvore nude.
(Zaim Imamović)

Nakon što se desilo “ono” na Kosovu (i Metohiji), a što svi znamo što je bilo, Vučić je pokušao hladno da to riješi na svoj način, ali kada su zapadnjaci (na svoj način) objasnili što je to i kako će se dalje ponašati, morao je negdje otvoriti ventil da se isprazni i odabrao je Bosnu i Hercegovinu.

Nakon tog dešavanja na Kosovu sjedilo se u jednoj proeurpskoj kavani i ispijala se kava, kada započe razgovor o tome, kako će se Vučić dalje ponašati i padoše riječi, da će se “prazniti” na Bosni, a (naravno) isturit će svog (potrčka) glasnogovrnika Dodika, da iznese (nove nebuloze) u javnost u vezi BiH. Pade i klađenje hoće li neće li Vučić tako uraditi?

Zemlja koja bez prestanka mrzi ili voli neku drugu zemlju, donekle je rob svoje mržnje ili ljubavi, što god da je od toga udaljilo od njene dužnosti i interesa (George Washington).

Dakle, opkladu je dobio onaj koji je rekao da će Bosna biti (nova/stara) Vučićeva žrtva.

Prvo je Vučić izjavio da će u Mostaru otvoriti Međunarodni sajam gospodarstva 10. travnja, kao Predsjednik Srbije, koja je zemlja partner Sajma.

Rekao je da se nada da će doći više bošnjačkih političara, jer on dovodi veliki broj gospodarstvenika iz Srbije. Vjerojatno je povod i razlog tome, da ih skupi na jednome mjestu da im onda baci prašinu u oči da ih isprovocira do te mjere, da oni uzvrate, uzrujani i izraze se na način koji ne dolikuje diplomaciji.

Dalje se Vučić priprema tako što je 03. ožujka pozvao u posjetu Beogradu, svoga (potrčka) glasnogovornika Dodika i da ga osokoli ko’ sivog sokola, da Dodik na svoj način nastavi negirati kao državu Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, to što je počeo Vučiću nije bilo dosta, pa izjavi: “srpski dio Bosne i Hercegovine drži čvrsto politiku Srbije”, bez objašenje da i njemu samom nije jasno koji je to dio BiH?

Dakle, samo sa ovim potezima Vučić je pokazao tko je i što je i da u svemu podržava Dodikove nebuloze, pa gdje je tu diplomacija?

Gospodine Vučiću, bez obzira “što je i vrapcima na grani jasno” što si izgubio Kosovo (i Metohiju), nije diplomatski, pa ni ljudski, pa ni po međunardnom pravu, da dio teritorije države Bosne i Hercegovine proglašavaš srpskim teritorijem!

Bilo bi dobro da, makar i kopiju, Općeg Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, (OOSMBiH)) pročitaš, ili ti kažu savjetnici, što je Bosna i Hercegovina i kakva je njena unutarnja organizacija, kao i da ne podržavaš i forsiraš (“odlutalog”) Dodika, jer se možeš okliznuti, a onda će biti kasno.

Članak 1. OOSMBiH:

Strane (Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, SR Jugoslavija, sada Srbija) će provoditi svoje odnose sukladno principima izloženim u Povelji Ujedinjenih naroda, kao i u helsinškom završnom aktu i drugim dokumentima Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. Posebno, strane će u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge, rješavaće sporna pitanja mirnim sredstvima i uzdržat će se od bilo kakvih akcija, putem prijetnje ili upotrebe sile, ili na bilo koji drugi način, protiv terijatorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje države.

Članak 10.

SR Jugoslavija sada Srbija i Republika Bosna i Hercegovoina priznaju jedna drugu kao suverene države unutar njihovih međunarodnih granica. Daljnji aspekti njihovog uzajamnog priznanja bit će predmet ranijih razgovora.

Da li su odnosi Srbije prema Bosni, ponašanjem Predsjedniika Srbije sukladni, ovim odredbama čl. 1. i 10. naravno da nisu.

Ustav BiH:

Preambula: Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno s drugima) i građani BiH, ovdje uređuju da je Ustav BiH kako slijedi (tj. kako je napisano u nastavku).

Članak 1.
Konstitutivnost.

R BiH čije će službeno ime odsada biti Bosna i Hercegovina će nastaviti svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, s unutarnjom strukturom modificiranoj kako je ovdje određeno i s postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona će ostati država članica UN i može kao BiH zadržati ili se prijaviti za članstvo u organizacijama unutar UN sistema i drugih međunarodnih organizacija.

Članak 3.
Sastav.
Bosna i Hercegovina će se sastojati od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

Postavlja se pitanje g. Vučiću da li je to neznanje, drskost ili nepoznavanje međunarodnih propisa, posebno onih u kojima je utvrđena obaveza Srbije, ili onih koji reguliraju status Bosne i Hercegovine i obaveze Srbije. Tko bi drugi mogao mu došapnuti, nego Dodik, da izjavi srpski dio Bosne, unatoč svemu što se treba poštovati u međunarodnim odnosima.

U funkcionalnom smislu država i pravo su neodvojivi, te u svojoj ukupnosti sačinjavaju jedinstven državnopravni poredak. (Fuad Muhić)

Kada je u pitanju Dodik, pa nije nikakvio čudo da izjavi (nebulozu) da je: Bosna i Hercegovina u rasulu i propala zemlja! Pa bolan bio Dodik to ti je zemlja u kojoj si rođen i koja te hrani, a što se tiče primjene Ustava i drugih propisa, pa to za njega ne važi.

Uvijek sam se iznova uvjerio da nacionalni element predstavlja veću snagu nego ideološki, ako se njih dva sukobe (Paul Lendual).

Očito je njegova želja (izražena od Vučića) da se na Kosovu uspostavi profil entiteta, kakvi su u Bosni i Hercegovini, a za R. Srbiju da bude ono što je Kosovo, da ne spominjemo njegov stav o zapadu koji na Kosovu štiti svoje ranije odluke, kao što pokušava u BiH, bez obzira što je u rasulu i propala zemlja, svoje interese štiti kroz tzv. jedinstvene institucije (koje su također regulirane u Ustavu BiH). Kako smatra da Izborni Zakon je manipulativan, s jedne strane, neprovodiv, s druge, jer ne odgovara Hrvatima, očito da bi ih pridobio za sebe u pokušaju da rasturi više stoljetnu Bosnu i Herceovionu, uspostavljanjem trećeg entiteta, kao zemlju-državu.

Kada veliki vođa piša uz vjetar, njegovi sljedbenici se i ne bune. Svi šute kao zaliveni (Poslovica).

Najobičnija posljedica promjena koje proživljavaju države je prijelaz iz reda u nered da bi se ponovo u njima uspostavio red( Niccolo Machiavelli).

Na redu su bosanski političari, koji su opredijeljeni za Bosnu i Hercegovinu, da dobro razmisle, kako će se ponašati ovih dana, kako bi zauzeli zajednički stav u ponašanju prema Srbiji i Predsjedniku Vučiću, pozivajući se na međunarodne i bosanske propise i da postupe diplomatski. Upravo za to što dosadašnji postupak, je uz provociranje druge strane izlazio iz okvira diplomacije, jer to se nama uvijek prebacuje, a to što se negira Bosna i Hercegovina i što se njen jedan dio proglašava samo kao vlasništvo jednog naroda, bez obzira na konstitutivnost sva tri na cijeloj teritoriji države, to je očito “diplomatski” na Dodikov način.

Živi bili pa vidjeli!

 

Monografija!

Prvobitno smo spremali da informiramo o jednom kultrunom događaju, međutim ipak smo zaključili da je status Bosne i Hercegovine na prvom mjestu, a isto tako smatramo da je i znanost i kultura sastavni dio jedne države i njenog naroda, zato smo se opredijelili da u nastavku damo kraći izvještaj o kulturi.

Dana 03.04. je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, održana je promocija Monografije arhiografije (Monograph of Arvhivogaphphy) autora um. Alije Akšamije i njegovog sina Mehmeda Akšamije. Promotori su bili Muhamed Filipović Tunjo, Ibrahim Krzović, Ugo Vlaisavljević i Valerijan Žujo.

Genijalnost Alije Akšamije jasna je svakome tko je imao priliku vidjeti njegove fotografije, brojne izložbe, nagrade i priznanja su samo jedan usputni dokaz koji ide u prilog takvom mišljenju – revolucionar fotografije otimao je od zaborava trenutke, događaje i ljude.

Drugi autor i organizator je Mehmed Akšamija. Prof. dr. Mehmed Akšamija, Akademija likovne umjestnosti.

Prtomotori:

Muhamed Filipović, bošnjački filizof i ideolog. Član Akademije znanosti i umjetnosti nosti BiH i Predsjednik Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti, poznat širokoj javnosti je istakao da je to umjetnost fotografiranja, ne samo oca Alije i sina Mehmeda, nego je to i ponos oca na sina i sina na oca. Fotografiranje je umjetnost oka i ljepote, navodeći priču o mladiću,koji je toliko bio lijep da ga je to odvelo u smrt. Podsjetili smo se da se radi o Narcisu, sinu boga Kefsosa, u koga su se svi zaljublivali a posebno nimfa Eho, koju je odbio, a onda je Afrodita kaznila Narcisa da se zaljubi u sebe.

Vraćajući se jednom prilikom iz lova nadnio se nad vodu da se napije i onda ugledao odraz svog lica, s kojeg nije mogao da skine pogled, jer je smatrao da je toliko lijep da se ne može sebe nagledati i to je činio često, da bi jedne prilike pao u vodu i utopio se.

Ibrahim Krzović, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, izabran za redovnog profesoraa Akademije likovnih umjetnosti, emeritus Ugo Vlaisavljević, bosanskohercegovački filozof i prevoditelj (s njemačkog, engleskog i francuskog jezika), objavio je 12 knjiga, te brojne članke i studije. Valerijan Žujo, književnik i istraživač povijesti Sarajeva i leksikograf. Pisao: poeziju, monografije, leksokografska djela, radio: TV dramu, TV seriju, dokumentarne filmove, serijal uz 100-godišnjicu Sarajevskog atentata i dr.

Promotori su bili jedinstveni da ova Mongrafija donosi uvid u stvaralaštvo jednog od najvrijednijih fotografa Bosne i Hercegovine i to kroz prizmu njegovog sina, koji je poslu pristupio krajnje precizno i stručno.

Ovo korisno izdanje pojavilo se zahvaljući i Bošnjačkoj akademiji nauka i grafičkoj kući “Grafotisak” Grude.

Autor: M.H.H., R.S. / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});