AMBASADE U BIH O PREMJEŠTANJU MIGRANATA: Bh. vlasti ne trebaju politizirati ovaj problem već rješavati

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ambasade Francuske, Italije, Njemačke, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacija Europske unije u BiH/Ured specijalnog predstavnika EU te Ured visokog predstavnika pozdravljaju odluku Vijeća ministara BiH od 16. svibnja da usvoji akcijski plan hitnih mjera za rješavanje migrantske krize.

Istakli su da bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima ne trebaju politizirati pitanje migracija. Umjesto toga, one trebaju zajedno djelovati kako bi se učinkovito pozabavile sigurnosnim, humanitarnim i drugim izazovima koji proizilaze iz pojačanog priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu.

“U svjetlu današnjeg incidenta, pozivamo vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da pruže podršku i surađuju sa organima na državnom nivou u provođenju njihovih ustavnih nadležnosti za “politiku i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila”. Nadamo se da će današnja zbivanja poslužiti kao prilika da se razviju učinkovitije metode koordinacije kako bi se rješavala trenutna migrantska kriza”, poručuju.

Prema međunarodnim standardima, vlasti imaju obavezu da se pobrinu da migrantima bude pružen odgovarajući smještaj i skrb, kao i human i dostojanstven tretman.

Međunarodna zajednica će nastaviti pružati podršku vlastima Bosne i Hercegovine u njenim naporima da se adekvatno pozabave migracijskim izazovima.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI