fbpx

‘Anđeo uništenja’ na mostarskim daskama: ‘Mi smo glas u Bosni i Hercegovini i europskom kazalištu vrijedan slušanja’

Autor: Dnevno.ba

Predstava ”Anđeo uništenja”, nastala prema tekstu nobelovke Elfriede Jelinek u režiji austrijske redateljice Sabine Mitterecker i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), bit će izvedena u utorak 26. travnja u 20 sati u HNK Mostar.

Riječ je o prvoj koprodukciji jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara.

Radnja drame

”Rechnitz – Anđeo uništenja” bavi se događajem koji se dogodio u noći između 24. i 25. ožujka 1945. kada je grofica Margit von Batthyány priredila u svom dvorcu Rechnitz u Burgenlandu gozbu za susjede, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire, od kojih je jedan bio njen ljubavnik, a i za nekolicinu dobrih strijelaca iz redova nacista. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Židova na prinudnom radu.

”Za mene kazalište ne znači identifikaciju s likovima i pričama, ono uvijek igra s onim ne-identičnim. Tako dopušta sve mogućnosti ponašanja, osobina i vještina. Nije naš posao propovijedati. Ako postavimo prava pitanja s našim radom, možemo se pouzdati u publiku kako će naći prave odgovore. Glumice i glumci iz Sarajeva, Selma Alispahić, Dženana Džanić, Sead Pandur; Jelena Kordić Kuret i Dražen Pavlović iz Mostara, ja, ravnatelji, scenografkinja Monika Močević i kostimografkinja Lena Samardžić, kao i cijelo osoblje iz oba kazališta, tijekom radnog procesa postali smo ansambl. Mi smo kao ansambl glas u Bosni i Hercegovini i europskom kazalištu vrijedan slušanja”, kaže redateljica Sabine Mitterecker.

Cijena ulaznica: redovita 10 KM, studenti, učenici, neuposleni i umirovljenici 5 KM; studenti te nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice, odnosno godišnje karte.

Rezervacija ulaznica: porukom preko Facebook Messengera ili Instagram Directa, odnosno pozivom na broj 036/446-024 od 9 do 16 sati.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI