googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ANDREJ PLENKOVIĆ: BiH je državni prioritet Hrvatske

Autor: Hina

MOSTAR - Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je u Mostaru da je Bosna i Hercegovina državni prioritet Hrvatske i dodao kako očekuje dogovor o izmjenama izbornog zakona kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u toj zemlji.

Upitan o prijedlozima bošnjačkih stranaka čiji je silj oslabiti ulogu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Plenković je novinarima izjavio da Hrvatska očekuje provedbu presude ustavnoga suda.

Otvaranje HGK-a

“U političkom smislu zalažemo se za kvalitetne odnose dvije zemlje, za ravnopravnost Hrvata kao jednoga od tri konstitutivna naroda. Nadamo se da će doći do rješenja pitanja izbornog zakona uoči izbora u BiH ove jeseni. Mi bi kao Hrvatska voljeli da se postigne dogovor i ispoštuju odluke ustavnog suda“, rekao je Plenković.

Ustavni sud BiH je u predmetu Bože Ljubića izbrisao odredbe izbornog zakona koje su omogućavale preglasavanje Hrvata pri izboru izaslanika za Dom naroda.

Plenković, koji je u Mostaru bio na otvaranju ureda Hrvatske gospodarske komore (HGK), rekao je da će uredi HGK-a BiH biti točke komunikacije i usluga svima koji žele intenzivirati gospodarsku suradnju.

Dodao je kako je otvaranjem tog ureda, zrakoplovne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, ureda HRT-a u Sarajevu i Mostaru te novih konzulata u Livnu i Vitezu Hrvatska pokazala da je “BiH važna, da nam je prioritet”.

Jačanje robne razmjene

Po njegovim riječima, robna razmjena dviju zemalja iznosi dvije milijarde eura i mogla bi dodatno ojačati.

Iznimno važnim je ocijenio i susret u Mostaru s drugim čelnicima iz regije. “Dobro da je ovdje naš prijatelj Bojko Borisov iz iste političke obitelji kao HDZ i HDZ BiH. Bugarska predsjeda summitom u Sofiji koji je predviđen sredinom svibnja. Vjerujem da je to glavna tema – kako zajednički pomoći svim državama jugoistoka Europe kako nastaviti s europskim reformama“, rekao je Plenković.

Na radnoj večeri u Mostaru su uz domaćina, hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića, bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Filip Vujanović te premijer Bugarske Bojko Borisov.

Oni će biti zajedno i na otvaranju 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018.

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});