googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Aranžman s MMF-om nije ugrožen, moguća odgoda isplate

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Isplata druge tranše produženog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom može biti odgođena za dva mjeseca ako se različite razine bh. vlasti najkasnije do sredine siječnja ne usuglase u vezi s 11 dogovorenih prethodnih akcija, doznaju Nezavisne novine.

Kako je pojašnjeno listu, neispunjavanje uvjeta neće dovesti do prekida produženog aranžmana, već samo do odgode isplate s obzirom na to da je tom vrstom aranžmana isplata novca uvjetovana provođenjem dogovorenih prethodnih akcija. Rečeno je kako je osnovni problem za česte nesporazume s MMF-om to što su tehnička pitanja izuzetno politizirana, pa često dovode do blokada.

“Sarajevo želi akcize na gorivo jer žele izgraditi koridor Vc. Republici Srpskoj to nije prioritet jer oni žele akcize na alkohol kako bi uz pomoć Svjetske banke reformirali zdravstveni sektor u RS. Međutim, Mostar ne želi akcize na alkohol da ne našteti hercegovačkim vinarima. Oni bi radije akcize na sokove, ali Sarajevo i Tuzla nikako ne žele pristati na to zbog jake industrije zaslađenih napitaka. A tu sad imamo i problem plavog dizela koji želi Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa”, naveo je sugovornik.

Kako je objašnjeno, MMF je protiv plavog dizela, dok u vezi s ostalim akcizama koje se spominju nema ništa protiv. Jedino što je sa stanovišta aranžmana s MMF-om važno jeste akciza na gorivo radi izgradnje autoputeoa i manje povećanje cijene lož-ulja radi smanjenja zlouporaba ovog energenta za pogon motornih vozila.

Drugi veliki problem koji se stalno javlja jeste, kako je istaknuo sugovornik, prilagođavanje koeficijenta za neizravne poreze u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, zbog kojeg je prošli tjedan blokirano usvajanje zakona o akcizama. Sugovornik navodi kako je problem što oni članovi Upravnog odbora čiji bi entitet bio na gubitku zbog prilagođavanja ne žele glasovati ili dolaze na sastanke i onda dolazi do tužbi i financijskih gubitaka.

Kako im je rečeno, u 11 prethodnih uvjeta, koje do siječnja treba usvojiti, nalazi se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga radi financiranja izgradnje autoputova, dok su uvjeti koji se odnose na proračun, barem načelno, dogovoreni i sada ih treba izglasati na sjednicama parlamenata.

Vijeće ministara BiH se, također načelno, obvezao da će ograničiti nova zapošljavanja. RS je u obvezi do kraja mjeseca kroz amandman izmijeniti Zakon o porezu na dohodak, čime bi on bio harmoniziran s federalnim zakonom, koji je u skladu s preporukama MMF-a zbog stvaranja jednakih uvjeta za poslovanje u oba entiteta.

U FBiH bi trebali obaviti procjenu vrijednosti “BH telekoma” i “Eroneta”, koja bi bila urađena od strane neovisnog i certificiranog subjekta. Obveze u bankarskom sektoru su također, barem na načelnoj razini, dogovorene i sada ih treba provesti u djelo kroz izmjene entitetskih zakona o bankama i Agenciji za osiguranje depozita na razini BiH. Najvažnija preporuka MMF-a u toj oblasti je da entitetske agencije imaju više uvida u rad svake od njih u svojim entitetima i da na sastancima odbora mogu nazočiti članovi iz agencije drugog entiteta bez prava glasa. U dijelu koji se odnosi na reformu administracije, entiteti planiraju zalediti fond plaća, a uz konzultaciju sa Svjetskom bankom bi trebali bi srednjoročno smanjiti udio za plaće, koji sad čini 16 posto bruto domaćeg proizvoda.

“MMF insistira na tome da se u naredne tri godine ide s postepenim prilagođavanjima proračuna tom cilju. Zasad je nemoguće reći hoće li se potreban cilj ostvariti samo kroz prirodni odliv administrativnih radnika. Za definitivan stav je potrebna detaljna analiza i na tome će domaće vlasti raditi sa Svjetskom bankom”, naveo je sugovornik “Nezavisnih”.

MMF je zainteresiran i za to da se Investicijsko razvojna banka RS modernizira, kako bi novac bio usmjeren u razvojne projekte i uklonio politički utjecaj na donošenje odluka o kreditima.

Preporuke za kredit MMF-a:
– Povećanje akciza na gorivo
– Usvajanje održivih proračuna
– Ograničavanje zapošljavanja u administraciji
– Zamrzavanje plaća
– Harmoniziranje poreza na dohodak
– Neovisna procjena vrijednosti javnih tvrtki
– Harmonizacija zakona u oblasti bankarstva

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});