fbpx

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Nema dokaza da su optuženi pripadnici Armije BiH počinili zločine

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas oslobađajuću prvostupanjsku presudu ratnom komandantu Armije Republike BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ARBiH Sabahudinu Muhiću za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine.

Fena je nakon izrečene presude i reakcija koje su uslijedile zatražila komentar od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

– Onima koji izriču teške riječi i optužbe na račun sudova i presuda svrsi ishodnije bi bilo da se iskreno zapitaju zašto međunarodni i bh. sudovi dosljedno donose presude kojima iste ljude oslobađaju od istih optužbi. Očito je da je to tako zato što nema dokaza da su optuženi pripadnici Armije R BiH počinili zločine koji im se stavljaju na teret. I zato su sudske odluke – i u Haagu, i u Ženevi, i u Londonu, i u Beču, i u Sarajevu – takve kakve jesu – naveo je u pisanoj izjavi za Fenu Bakir Izetbegović.

On ističe da je krajnje licemjerno napadati pravosudne institucije zbog nepostojanja dokaza kojima bi se sudskim putem mogla revidirati istina i izjednačiti krivica za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

– Kao i do sada, nastaviti ćemo zagovarati princip da se svakome tko je osumnjičen za bilo koji ratni zločin mora pravedno suditi, bez obzira o kome se radi. To što se sudske odluke ne podudaraju sa nečijim pokušajima revidiranja istine samo potvrđuje da problem nije u sudovima i njihovim presudama, nego je problem evidentno u nastojanjima da se izjednači krivica, što podriva proces pomirenja – zaključuje Izetbegović.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI