fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Antonio Balic / CROPIX

Bećirović podržao odluku visokog predstavnika o tehničkim izmjenama Izbornog zakona

Autor: FENA

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović podržao je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

Bećirović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na temelju slobodnih i demokratskih izbora. A slobodnih i demokratskih izbora ne može biti ako je izborni integritet doveden u pitanje.

“Odluke visokog predstavnika u BiH rezultat su njegovih ovlasti proizašlih iz Daytonskog mirovnog sporazuma. Christian Schmidt, kao legitimni visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ima ovlasti intervenirati u političke procese u BiH kako bi osigurati provedbu Daytonskog sporazuma. U Daytonskom sporazumu je, između ostalog, navedeno da su demokratske vlasti i poštene procedure najbolji način za stvaranje miroljubivih odnosa unutar pluralističkog društva“, kaže Bećirović.

Izborni integritet je, kako je istaknuo, ključni koncept u demokratskom izbornom procesu i od velike je važnosti za stabilnost, transparentnost i legitimitet izbora. Izborni integritet osigurava legitimitet izabranih dužnosnika. Zahvaljujući integritetu izbornog procesa građani su sigurni da se izbor nositelja vlasti temelji na njihovoj volji, a ne na volji brojača glasova.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Bećirović izražava žaljenje što izmjene i dopune Izbornog zakona nisu ranije usvojene

Bećirović ističe da su tehničke promjene bile neophodne i prijeko potrebne bosanskohercegovačkom društvu. Stoga izražava žaljenje što izmjene i dopune Izbornog zakona nisu ranije usvojene, u okviru najviše zakonodavne vlasti – Parlamentarne skupštine BiH.

“U svakom slučaju, tehničkim promjenama vraća se izborni integritet, što u konačnici rezultira povjerenjem građana u cjelokupni demokratski proces. Promjene koje rezultiraju uvjerenjem građana da su izbori pošteni i slobodni od manipulacija, istovremeno održavaju vitalnost demokracije u BiH i osigurati da izborni rezultati odražavaju volju građana“, ocijenio je Bećirović.

Građani Bosne i Hercegovine, kazao je, zaslužuju da vlast bude birana u skladu s dugoročnim ustavnim načelima vladavine prava i pravne sigurnosti. Izborna pravila u BiH ne smiju odstupati od onih koja vrijede u modernim demokratskim državama, zaključio je Bećirović, priopćeno je iz Kabineta predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Medved: Prava koja imaju branitelji iz Hrvatske imaju i branitelji koji su bili pripadnici HVO-a

Autor: FENA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});