googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biskupi punili novinske stupce, pa izašli s jednom rečenicom o politici

Autor: Republika.info

MOSTAR - Biskupi Bosne i Hercegovine završili su svoje redovito proljetno zasjedanje u Mostaru. I premda se nakon nedavnih raslojavanja u mišljenjima o mogućem teritorijalnom ustroju zemlje očekivalo kako će biskupi zajednički istupiti i kazati kakvu BiH vide u budućnosti to se nije dogodilo.

Podnevnu konferenciju za tisak vodili su vojni biskup Tomo Vukšić i tajnik BK BiH monsinjor Ivo Tomašević. Vukšić nije dao konkretan odgovor na pitanje imaju li biskupi zajedničko stajalište o teritorijalnom ustroju BiH i zašto nisu smatrali potrebnim da sa njime izađu u javnost.

Domaćina, mostarsko-duvanjskoga biskupa Ratka nije bilo, kao ni kardinala Puljića.

“U sadašnjem osjetljivom političkom trenutku biskupi podržavaju i potiču sve legalno izabrane predstavnike hrvatskog naroda da se svim demokratskim sredstvima zalažu za zaštitu i promicanje svih temeljnih ljudskih prava i sloboda svih građana Bosne i Hercegovine, ali i da se izbore za jednakopravan položaj hrvatskog naroda s druga dva naroda”, jedina je izjava koju su u političkom kontekstu odaslali bh. biskupi. Kardinal Vinko Puljić jučer je jasno pozvao na jedinstvo, te da se na stvari ne gleda iz vlastitog kuta, tj. biskupije.

Općepoznato je da Vrhbosanska nadbiskupija i Banjalučka biskupija ne prihvaćaju politička rješenja koja bi isključila neku od tih biskupija, dok se mostarski biskup Ratko Perić, odnosno njegov generalni vikar nedavno oglasio da bi pitanje teritorijalnoga ustroja BiH ostavio politici, no on Hrvatima želi pravo da biraju, pravo na medije i vlatiti jezik, pravo na porezni sustav koji bi jamčio da Hrvati imaju korist od novca vlasitih poreznih obveznika i td., a što je neostvarivo bez novog entiteta Sve su glasnija razmišljanja da politika namjerno truje odnose među bh. biskupima, koji su zadnji na braniku vlastitoga naroda, a kojega je svakoga dana sve manje u BiH. Konkretno, u prošloj godini nas je nestalo više od 15 tisuća, što bi bio jedan cijeli hercegovački grad, a ni ti podatci nisu konačni, budući da se u najvećim bh. župama broj vjernika temelji na procjenama, a precizni su podatci samo u manjim župama, gdje svećenici još uvijek obilaze svako domaćinstvo.

Autor: Republika.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});