googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BODO WEBER: U političkom Berlinu Čović označen kao glavni kočničar

Autor: Dnevno.ba

BERLIN - Njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber ocjenjuje pozitivnim odluku njemačke kancelarke Angele Merkel da se bavi BiH i da primi u posjetu članove Predsjedništva naše države Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Čovića. Nažalost, nema baš puno osnova za konstruktivan razgovor, konstatira Weber u razgovoru za Vijesti.ba.

On ističe kako je inicijativa EU za BiH doživjela krah, o čemu je detaljno pisao opsežnoj analizi za Centar za politiku demokratizacije (DPC).

“EU neće pokrenuti novu inicijativu za BiH u izbornoj godini, a vidimo da su na toj pozadini u posljednje vrijeme neki službenici Zapada na svojim turnejama po Zapadnom Balkanu već počeli zaobilaziti BiH”, navodi Weber.

Stoga, očekuje da će se razgovor članova Predsjedništva BiH s kancelarkom Merkel najviše fokusirati na političku krizu u BiH u vezi s izbornim zakonodavstvom.

“U političkom Berlinu, kao i u svim važnim zapadnim prijestolnicama, raste nervoza oko prijeteće političke krize poslije listopadskih izbora, te ljutnja na Dragana Čovića, koji je sve više identificiran kao glavni nekonstruktivan faktor koji koči postizanje kompromisa”, naglasio je Weber.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH boravit će sutra, 9. svibnja, u Berlinu, gdje će se sastati s kancelarkom Merkel.

Ivanić je uoči sastanka rekao da očekuje kako će dominantna tema razgovora prvenstveno biti Izborni zakon u BiH jer bi ovo pitanje, ako bi ostalo otvoreno, dugoročno dovelo do opće nestabilnosti.

“Nadam se da će Njemačka svojim autoritetom pomoći da partneri u FBiH nađu rješenje za Izborni zakon koji je prihvatljiv za sve”, rekao je Ivanić.

Osim o Izbornom zakonu, uvjeren je da će biti riječi i o regionalnim prilikama.

“Treba iskoristiti pozitivan ambijent u odnosima sa Srbijom da bi se pokušalo riješiti pitanje granice”, naglasio je Ivanić.

Susret članova Predsjedništva BiH sa Merkel planiran je od 19 sati u njenom uredu. Prije sastanka planirano je obraćanje medijima.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});