fbpx

Stari most u Mostaru na današnji dan upisan na listu UNESCO-a

Autor: Fena

Stari most i stara gradska jezgra Mostara prije točno 16 godina službeno su upisani na prestižni UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine, čime je BiH dobila prvi spomenik zaštićenoga svjetskoga naslijeđa.

Tu za Mostar i BiH povijesnu odluku na sjednici Odbora UNESCO-a održanoj od 11. do 17. srpnja 2005. u Durbanu u Južnoafričkoj Republici donijeli su UNESCO-ovi eksperti.

Tako se nakon jednog propalog nominiranja te njegova rušenja i obnavljanja Stari most, jedini i jedinstveni spomenik u svijetu s tako burnom prošlošću, konačno našao na popisu zaštićenog svjetskoga kulturnog naslijeđa.

Upis je pratilo lobiranje s više strana, a posebno značajnu ulogu u tome tada su odigrali predstavnici Hrvatske, Nizozemske i Libanona, koji su svim srcem na zasjedanju u Durbanu “navijali” za Stari most, zatim veleposlanica pri UNESCO-u u Parizu Željana Zovko te glavni direktor UNESCO-a za kulturno naslijeđe Mounir Bouchenaki.

Nije ni danas nevažno podsjetiti kako je borba za upis u registar svjetskog naslijeđa bila više nego zahtjevna. Govori to i podatak da je od više stotina predloženih spomenika kulture njih 31 dobio UNESCO-ov pečat, a među njima i Stari most i stara jezgra Mostara.

Ulazak na UNESCO-ov popis znači ulazak u klub poznatih u svijetu, a to je referenca koju je teško dostići. Naravno, tada su pred Grad Mostar stavljeni i određeni standardi koje je trebalo u proteklih godinu dana ispuniti ukoliko se želi ostati pod UNESCO-ovim okriljem, a to znači uvođenje potpunog reda i standarda koje propisuje UNESCO.

Projekt obnove Starog mosta započeli su 1999. godine tadašnji čelnici Grada – gradonačelnik Ivan Prskalo i dogradonačelnik Safet Oručević, a nastavili gradonačelnik Neven Tomić i dogradonačelnik Hamdija Jahić. Obnova je završena u srpnju 2004. za vrijeme mandata gradonačelnika Hamdije Jahića i dogradonačelnika Ljube Bešlića.

Za pet godina pripreme projekta i obnove mosta te njegova upisa na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture velike zasluge pripadaju i Jedinici za koordinaciju projekta obnove Starog mosta (PCU), direktoru Rusmiru Ćišiću i zamjeniku direktora Tihomiru Roziću.

O obnovi Starog mosta, simbola Mostara, napisana je i svojevrsna kronika “Stari most – s mjesta događaja” u nakladi HKD Napredak, autora Miroslava Landeke, koja je prevedena na njemački i engleski jezik.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI