ULJE KOJE TREBA IMATI SVAKO KUĆANSTVO! Liječi stotine bolesti

Autor:

U proteklih nekoliko godina jedno je ulje postalo iznimno popularno među ljudima koji proučavaju utjecaj hrane na zdravlje cjelokupnog organizma. To je kokosovo ulje. Ovo je ulje uobičajena namirnica u narodnoj medicini među azijskim i pacifičkim stanovništvom, a u naše se dijelove svijeta proširilo tek posljednjih desetak godina.

Kokosovo ulje ima toliku nutritivnu vrijednost i ljekovito djelovanje da bi se trebalo koristiti u svakom domaćinstvu.

No, zbog snažnih političkih i farmaceutskih lobija ovo ulje donedavno nije dobilo zasluženu pažnju.

Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas tako štiti od mnogih bolesti. Jedini drugi izvor laurinske kiseline je majčino mlijeko, a poznato je da mlijeko izgrađuje imunološki sustav tek rođenog djeteta, pa je jasno o kako se važnoj namirnici radi, piše alternativa za vas.

Drugi je sastojak kokosovog ulja kaprilna kiselina koja potiče razvoj “dobrih” bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline. Kaprilna kiselina pozitivno djeluje na liječenje kandide te uništava parazite u probavnom traktu.Prednost kokosovog ulja pred drugim uljima su i srednjelančane masne kiseline, koje se u ljudskom organizmu lako probavljaju i apsorbiraju te ne opterećuju probavni sustav. Ove masne kiseline ne ugrožavaju krv, već izravno odlaze u jetru, gdje se pretvaraju u energiju.

Mnogi fitness stručnjaci preporučuju ovo ulje kod mršavljenja. Koristi se i za masažu zglobova., a budući da ima antiupalno djelovanje, može pomoći kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima i oteklina. Ima antivirusna svojstva, zbog toga možete ga koristiti kod gljivica i virusnih bradavica. Masaža tjemena kokosovim uljem potiče bolji rast kose. Kokosovo ulje koristi se i za čišćenje organizma jer blokira štetan utjecaj otrovnih tvari.

U nastavku donosimo nekoliko prijedloga kako koristiti kokosovo ulje u svakodnevnoj njezi:

1. Losion za tijelo – umasirajte kokosovo ulje u vlažnu kožu nakon tuiširanja ili manju količinu dodajte u svoj omiljeni losion za tijelo.

2. Sredstvo za uklanjanje šminke – razmažite kokosovo ulje po licu te nježno prebrišite blazinicom. Po potrebi ponovite postupak.

3. Highlighter – nakon nanošenja podloge i rumenila, nanesite malu količinu ulja na vrhove jagodica kako bi vaše lice dobilo poseban sjaj.

4. Tretman za suha stopala – kokosovo ulje pomješajte s morskom soli te istrljajte grubu kožu na petama. Također, prije spavanja stopala obilato namažite kokosovim uljem te navucite pamučne čarape i ostavite djelovati preko noći.

5. Protiv strija – područja zahvaćena strijama više puta dnevno namažite kokosovim uljem. Sjajno djeluje i preventivno.

6. Pomoć kod opekotina – opekotine od sunca ili druge blaže opekotine nekoliko puta dnevno tretirakte kokosovim uljem.

7. Piling za tijelo – pomiješajte ulje s morskom soli, šećerom ili kukuruznom krupicom (po želji) te jednom tjedno tom mješavinom istrljajte cijelo tijelo.

8. Maska za kosu – kokosovo ulje obilato nanesite na kosu i ostavite djelovati najmanje pola sata ili najbolje preko noći.

Važno je napomenuti da je kokosovo ulje iznimno otoporno na visoke temperature te ga stoga možete slobodno upotrebljavati i prilikom prženja hrane.

Autor:

ZADNJE VIJESTI