googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Bošnjak izdao pa likvidirao dvojicu pripadnika HVO-a: Dugo se krio u SAD-u, sada je osuđen

Autor: Dnevno.ba/Hina

Županijski sud u Mostaru osudio je u petak na desetogodišnju zatvorsku kaznu bivšeg bošnjačkog vojnika Esada Razića koji je u listopadu 1993. ubio dvojicu Hrvata, bivših suboraca iz Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) nedaleko Mostara, te se duže od dva desetljeća skrivao u SAD-u od progona.

“Sudskom vijeću nije ostalo ni najmanje sumnje da je Esad Razić počinio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret”, rekao je u izricanju presude predsjedatelj sudskog vijeća Darko Zovko.

Esad Razić je sa skupinom vojnika bošnjačke nacionalnosti 1. listopada 1993. odlučio izdati suborce iz Hrvatskoga vijeća obrane te pristupiti bošnjačkoj Armiji BiH. Zarobili su trojicu hrvatskih pripadnika HVO-a u mjestu Kvanj kod Mostara, od kojih je dvojicu Razić likvidirao.

On je pojasnio kako je Razić zločin počinio uz unaprijed pripremljeni dogovor s pripadnicima bošnjačke Armije BiH. Sudac Zovko ocijenio je kako se radi o iznimno okrutnim ubojstvima.

Foto: HMS

Deportiran iz SAD-a

Američke federalne vlasti pokrenule su 2018. postupak oduzimanja američkog državljanstva i deportacije Esada Razića jer je lagao o ulozi u ratu te je prijavio da je izbjeglica iz Bosne i Hercegovine.

U BiH nema jedinstvenih podataka oko broja izrečenih presuda za ratne zločine. Prema informacijama Centra za domovinski rat iz Mostara, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu, te domaćim sudovima izrečeno je oko 1200 presuda za ratne zločine.

Milas: Bez žrtve branitelja HVO-a ne bi bilo ni neovisne Hrvatske! Nema ništa od građanske BIH

Za vodeće srpske vojne i političke dužnosnike te pripadnike srpskih postrojba izrečeno je preko 4000 godina zatvorske kazne, pripadnici Armije BiH ukupno su dobili preko 1400, a Hrvatskog vijeća obrane nešto preko 1000 godina zatvora.

Autor: Dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});