googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Burna rasprava: Na sceni politička trgovina SNSD-a i HDZ-a

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Dom naroda FBiH raspravlja o zahtjevu Kluba Srba da na dnevni red današnje sjednice bude uvršte zahtjev za smjenu Drage Puzigaće sa funkcije dopredsjedavajućeg ovog doma.

Nakon što se predsjedavajuća Lidija Bradara izjasnila da smatra da je zahtjev o razrješenju Puzigaće pitanje od vitalnog nacionalnog interesa, delegat iz Kluba Srba Predrag Kojović rekao da se ova procedura, na način kako je tražila Bradara, može pokrenuti jedino kada je u pitanju zakon, a ne i odluke o imenovanjima.

Dopredsjedavajući Doma naroda FBiH Jasenko Tufekčić (SDA) mišljenja je da bi Zakonodavno-pravna komsija trebala dati autentično tumačenje Poslovnika, odnosno razriješiti dilemu što se dešava u slučaju kada se predsjedavajuća Doma naroda pozove na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjednik Kluba Hrvata Tomislav Martinović upitao je kako je moguće autentično tumačiti normu koju je donio visoki predstavnik.

“Nijedno tijelo na bilo kojem nivou vlasti nije komentiralo, niti provjeravalo odluke visokog predstavnika. Ovo je amandman koji je nametnuo visoki predstavnik. Mi nemamo mogućnost autentičnog tumačenja za to što je visoki predstavnik nametnuo”, kazao je Martinović.

Predsjednik Kluba Srba Slaviša Šućur ocijenio je da je praksa vođena u ovom mandatu nemoralna.

“Puzigaća je vitalni interes hrvatskog naroda, to je nepobitna, ali i zanimljiva činjenica. Jedva čekam da ovo pitanje dođe na Ustavni sud i da vidim što će ova pravosudna institucija reći”, naglasio je Šućur.

Delegat iz reda ostalih Aner Žuljević uputio je molbu predsjedavajućoj Bradari da odustane od stava kako je zahtjev o razrješenju Puzigaće pitanje od vitalnog nacionalnog interesa.

“Politička trgovina na relaciji dvije političke stranke rezultirala je time da dovodite mehanizam vitalnog nacionalnog interesa u poziciju da ga povlačite kada je u pitanju smjena pripadnika drugog naroda. To nije ništa drugo nego zloupotreba”, poručio je Žuljević.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});