fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Čampara: SDA i HDZBiH prave stranačku policiju u HNK-a, poziv OHR-u i Ambasadi SAD da reagiraju

Autor: Fena

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara pozvao je zastupnike u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da hitno spriječe usvajanje izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Zakona o policijskim službenicima HNK.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, reakcija federalnog ministra unutrašnjih poslova uslijedila je nakon dogovora SDA i HDZ BiH da u skupštinsku proceduru upute izmjene i dopune zakona kojim se, osim funkcije policijskog komesara, uvodi funkcija zamjenika policijskog komesara i koji ne mogu biti iz istog naroda, što ne postoji niti u jednom kantonu u sastavu Federacije BiH.

Zastupnici u Skupštini HNK trebali bi se izjasniti u srijedu o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Zakona o policijskim službenicima HNK, po skraćenom postupku.

– Ako navedeni zakoni budu usvojeni Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova HNK u potpunosti će biti stavljena pod političku kontrolu Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, što je neprihvatljivo sa stanovišta demokracije i sigurnosti.

Pozivam Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, koji su dali značajan doprinos reformi policije u BiH, da zaustave pokušaj podjele Uprave policije MUP-a HNK po političkom i etničkom principu.

– Policija mora biti u potpunosti neovisna od politike i raditi u skladu s važećim zakonima i interesima građana Bosne i Hercegovine, a ne instrukcijama i stranačkim interesima SDA i HDZ BiH. Neprihvatljivo je da se u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima HNK ponovo nalazi odredba prema kojoj se policijski komesar mora konzultirati s ministrom prilikom raspoređivanja i premještanja službenika u Upravi policije. Predloženim izmjenama i dopunama određeno je i da zamjenik policijskog komesara daje određene suglasnosti policijskom komesaru što u suštini znači da policijski komesar u praksi uopće ne rukovodi Upravom policije.

Kao federalni ministar unutrašnjih poslova dužan sam upozoriti da će u potpunosti biti narušen sistem operativnog funkcioniranja policije u HNK-a, ako zastupnici u Skupštini HNK usvoje izmjene i dopune zakona koje su dogovorili politički predstavnici SDA i HDZ BiH. Navedenim političkim strankama očito nisu bile dovoljne „dvije škole pod jednim krovom“ pa na sve načine pokušavaju uspostaviti „dva MUP-a pod jednim krovom“.

Ne možemo a da se ne pitamo je li sljedeći korak razdvajanje kadrova tako da policijskim službenicima iz reda Hrvata upravlja policijski komesar iz HDZ BiH, a policijskim službenicima iz reda Bošnjaka zamjenik policijskog komesara iz reda SDA i obratno – odnosno da policijskim službenicima iz reda Bošnjaka upravlja policijski komesar iz SDA, a policijskim službenicima iz reda Hrvata zamjenik policijskog komesara iz reda HDZ-a? Bilo kakvo stvaranje stranačke policije, u bilo kojoj administrativno-teritorijalnoj jedinici u sastavu države Bosne i Hercegovine, mora biti spriječeno – navedeno je u reakciji ministra Čampare, saopćio je FMUP.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});