fbpx
Foto: Fena

Čavara: Stranci ne razumiju što se događa u FBiH, sutra ću pisati Schmidtu

Autor: Dnevno.ba

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao je press konferenciju na kojoj se obratio nakon što je dobio pismo od visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Šmit u pismu, koje su osim Čavare dobili i potpredsjednici FBiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, te članovi zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH, poziva da bez odlaganja imenuju suce Ustavnog suda Federacije BiH.

– Nemam ništa posebno reći. Ja sam dobio pismo koje je adresirano na mene i na potpredsjednike Mahmutbegović i Dunović u smislu imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH, jedan od problema koji su evidentni u FBiH već dugo vremena. Poznato vam je da nakon izbora 2018. godine nema političkog dogovora u FBiH oko ključnih pitanja i to je osnovni razlog zašto nije bilo imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH – rekao je Čavara.

Podsjetio je da je postojao i problem oko imenovanja Komisije za vrijednosne papira.

– Nakon izbora 2018. nije formirana prosta većina koja bi dogovorila ključne probleme u FBiH, onda smo imali problem da nemamo većinu u Domu naroda. S te strane smo imali veliki problem. – dodao je Čavara.

On je rekao kako će visokom predstavniku sutra poslati pismo u kojem će istaknuti svoj stav, te da će mu reći kako stranci ne razumiju što se događa u FBiH, jer je komplicirano i svima koji žive u njoj, kamoli onima koji dolaze izvana.

– Bombardirani su informacijama i dezinformacijama, i taj šum koji se stvorio je prepreka da se razumijemo. Zemlje kvinte će nam dati potporu da riješimo krizu. Imamo zaoštrenu retoriku i prebrojavanja, a to jasno pokazuje obmanu i da neko ne želi da se riješi kriza u FBiH – kazao je.

Čavara je rekao kako Šmitov apel doživljava kao podršku problemima u Federaciji BiH.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI