googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Čekaju li Dodika sankcije Europe?

Autor: Republika.info

SARAJEVO - Mediji u Njemačkoj nedavno su objavili da se u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova ozbiljno razmišlja da se šefu RS i njegovim suradnicima zabrani ulazak u tu zemlju i zamrznu bankovni računi zbog veličanja osuđenika Ratka Mladića.

Njemački mediji pisali su da bi ovakav potez administracije kancelarke Angele Merkel podrazumijevao zabranu ulaska u zemlje EU, ali i zamrzavanje bankovnih računa.

Njemački Frankfurter Allgemeine zajtung (FAZ) u tekstu o haškim presudama pisao je da je zastrašujuće što nisu kažnjeni zločini nad Srbima, ali dodaje da to nikako nije razlog da Dodik za Ratka Mladića, koji je osuđen zbog zločina nad muslimanima, govori da je „patriota“ koji je srpski narod sačuvao od uništenja, te da je „za njega odavno rezervirano mjesto heroja, što se kroz sudske presude ne može promijeniti“, prenosi Slobodna Bosna.

“Kad se tako nešto čuje, kažu neki, biva jasno zašto EU nikako ne smije u članstvo primiti države u kojima netko s ovakvim idejnim nazorima može biti predsjednik. No, zbog toga blokirati BiH perspektivu članstva u EU bilo bi pogrešno, jer bi se time kaznili samo muslimani i Hrvati u drugoj polovici zemlje. Ima puno boljih instrumenata. U ministarstvu vanjskih poslova Njemačke odavno se razmišlja o sankcijama protiv Dodika i njegove klike: upodobljene zabrane putovanja, zamrzavanje računa Dodiku, njegovim pomagačima i tvrtkama bliskim režimu. Je li previše zahtjevati od moćne EU kažnjavanje šačice bosansko-srpskih mangupčina, koji otvoreno slave najveće ratne zločine u Europi od 1945.? Možemo se nadati da nije”, zaključuje FAZ.

Priča se – ali o sankcijama nema ništa službeno

Michael Martens, novinar FAZ-a, dobar poznavatelj prilika na Balkanu i autor gore spomenutog teksta ističe da nema najnovije informacije o mogućem sankcioniranju Dodika i njegovog okruženja.

On za Radiosarajevo.ba podsjeća da zadnjih dana u kontekstu priče o sankcijama spominje upravo njegov stari tekst koji je napisao nakon presude Mladiću prošle godine.

„U Berlinu sam imao nekoliko razgovora, a među njima i u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje mi je visoki izvor kazao da su sankcije opcija koja se razmatra ili se barem ne isključuje, AKO (IF) (ali stvarno ako) i druge države članice Europske unije zajedno idu u to. Ali, ne više od toga… Sada je to prikazano u smislu kao da je već odlučeno. Ne, nije tako“, rekao Martens za Radiosarajevo.ba.

Slično kaže i veteran njemačke politike, poslanik Socijaldemokratske partije (SPD) u njemačkom parlamentu Josip Juratović, koji se zasad ne može upuštati u ocjene hoće li se sankcije Dodiku usoro dogoditi. Neslužbeno, i izvori u veleposlanstvu Njemačke u Sarajevu su oprezni u pogledu posljednjih tvrdnji, a njihov službeni stav očekuje se uskoro.

Vasković: Europa je dala šansu Dodiku za zaokret, ali…

Bh. novinar i bloger Slobodan Vasković kaže za Radiosarajevo.ba da “sve djeluje kao priprema za uvođenje sankcija i Dodiku i njemu bliskim ljudima”.

“Prvo je takvo nešto objavio FAZ, a kasnije prenijeli mediji u regioji. Je li to gotova stvar, ne mogu kzati i to je već domen špekulacija. Ako bi se to dogodilo, Dodik bi se našao u jednoj teškoj političkoj situaciji, usudio bih se reći izgubljenoj. Jer bi se njegovo kretanje svelo na relaciju Bakinci – Banja Luka. Bilo bi mu onemogućeno da politički djeluje izvan tog prostora. Pošto smo opet na polju hipotetike, pretpostavljam da bi Njemačku pratile i druge europske zemlje. Onda bi imali vrlo dramatičnu promjenu prilika i u RS i u BiH”, kaže Vasković.

Nadalje, Vasković ističe da je Europa, nakon sankcija SAD-a, dala još jednu priliku Dodiku ili da napravi zaokret, ali…

“Ako ne baš zaokret, onda da ublaži politiku koja je prilično radikalna i protiv je BiH. Radikalna je, također, prema Zapadu čiji je favorit bio dugi niz godina. Ako se dogode sankcije, to znači da više nitko nema strpljenja za Dodika i njegovu politiku. A to dalje znači nešto puno značajnije i od Dodika, a to je da je EU odlučila da zajedno sa SAD-om počne sređivati stanje u BiH. To stanje se radikalizirano do mjere da možemo očekivati incidente širih razmjera. Ovo je ono što je notorna činjenica. Incidenti širih razmjera mogu se dogoditi u ovom trenutku, jer je situacija “našpanovana”. Hoće li Dodik zaista doći na crnu listu Njemačke, ostaje vidjeti”, naveo je Vasković u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Zbog Dodika izostala pomoć Njemačke poljoprivrednicima u RS-u

Kao povod navodima o mogućim sankcijama poslužila je vijest da je njemačka vlada uskratila određenu pomoć manjem bh. entitetu.

Kako piše Dnevni avaz, Njemačka je RS-u pomoć obećala još prije dvije godine nakon što je počela primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Tada je izražena bojazan da bi poljoprivrednici RS mogli pretrpjeti određene štete zbog otvaranja tržišta ka EU, a pomoć je obećala upravo kancelaraka Angela Merkel.

Da je ova obećana pomoć, ipak, izostala, potvrđeno je Dnevnom avazu iz iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

“Konkretna pomoć Njemačke je izostala. Najprije nam je obećana financijska, a potom savjetodavna i tehnička podrška. To je najavljeno prije dvije godine. Nažalost, od toga nema ništa”, kazao je glasnogovornik ovog ministarstva Aleksandar Macanović.

S obzirom na to da je EU nedavno produžila svoje mogućnosti uvođenja sankcijama antieuropskim političarima, mnogi u ovom potezu njemačke vlade vide pripreme za službene sankcije Miloradu Dodiku.

Branislav Borenović, predsjednik oporbenog PDP-a, ističe da se o sankcijama Dodiku govori već nekoliko mjeseci.

“Očito da je Dodikov kredibilitet upitan i da Europljani ne računaju na njega. To pokazuje da on više nije bitan faktor u međunarodnim krugovima i to ga i čini toliko frustriranim. Dodik je pregovarao o SAA i priopćio je da će biti velika financijska podrška. Ili je Dodik već tada obmanuo javnost, ili je politički postao nevažan. Kako god, RS i BiH ostale su bez značajne financijske podrške”, kazao je Borenović.

Dodik je već na američkoj ‘crnoj listi’

Dodik prije nešto više od godinu stavljen i na ‘crnu listu’ američkog State Deparmenta.

Iako je tvrdio da će se to promijeniti dolaskom nove administracije, to se nije dogodilo. Čak su sankcije SAD prema njemu potvrđene početkom ove godine.

Republika podsjeća da je predsjedavajući Odbora za ljudska prava njemačkog parlamenta, Bundestaga, Michael Brandt već prošle godine odlučno zatražio da i Njemačka, nakon SAD-a, uvede sankcije protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. On je od njemačkog ministra vanjskih poslova zatražio “brzu i jasnu reakciju”.

“Dodikove izjave idu u pravcu jednostranog pomjeranja granica u Europi. To je opasna igra s vatrom. Kada fitilj počne gorjeti, bit će prekasno. Umjerene snage iz BiH čekaju na podršku EU i Berlina. Sada je nužna djelotvorna reakcija protiv onih koji podtiču rat na Balkanu. Diplomati u Bruxellesu i Berlinu ne smiju više samo šutke promatrati što se događa, jer vrijeme ističe”, kazao je Michael Brand.

On je tada kazao da “nacionalisti u BiH, na Kosovu i u Srbiji testiraju koliko daleko mogu ići u odnosu s Europskom unijom”, kazao je ovaj političar iz Demokrišćanske unije (CDU), stranke njemačke kancelarke Angele Merkel.

Istknuo je da, nakon što je stigao snažan signal iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačka i Europska unija ne smiju ostati nedjelotvorne i pobjeći od odgovornosti.

“Ovdje se radi o stabilnosti i sigurnosti u Europi, posebno u Njemačkoj”, kazao je Brand. No, kako se čini, Njemačka još uvijek “osluškuje” Dodika i zbivanja na Balkanu, ali i vjerojatno se čekaju i rezultati listopadskih izbora.

 

Autor: Republika.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});