fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ČOVIĆ: Dodiku i Izetbegoviću ću predložiti da se odmah formira VM

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - U Mostaru je danas održana konstitutivna sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj se između ostalog, govorilo o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije precizirao je javnosti zaključke sjednice.

”Jedan od zaključaka da ja danas i sutra u razgovoru sa liderima SDA i SNSD-a Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom zatražim da se odmah pristupi uspostavljanju Vijeća ministara BiH, u skladu sa razgovorima koje smo vodili, te da tu više nema prolongiranja”, poručio je Čović, uz konstataciju da je to definitivno stav HDZ-a BiH.

Na današnjoj sjednici bilo je riječi i predstojećim izborima u Evropskom parlamentu.

”Razgovarali smo o onome što je interesantno za poziciju HDZ-a BiH u naredne dvije sedmice. Iduće nedjelje su ti izbori, a ove subote bićemo na zajedničkom skupu HDZ-a Hrvatske u Zagrebu, koji je posvećen evropskim izborima”, naglasio je Čović.

Bilo je riječi i o operativnim pitanjima kada je u pitanju funkcioniranje HDZ-a BiH i HNS-a.

”Danas ćemo imati širu raspravu o Izbornom zakonu BiH svih članica HNS-a”, najavio je Čović, prenose Vijesti.ba.

Odgovarajući na upit o tome šta će predočiti tokom razgovora sa Dodikom i Izetbegovićem o formiranju Vijeća ministara BiH, uz konstataciju novinara da stvari dobro ne funkcioniraju ni u Predsjedništvu BiH, Čović je podsjetio na svoj raniji stav da BiH, ukoliko se dobiju nelegitimni predstavnici, može ući u nesagledivu krizu.

”Sedam mjeseci nakon izbora, imamo stanje koje imamo. Da ne bi dalje bila takva kriza, mi ćemo insistirati da što prije uspostavljamo vlast primarno na nivou Vijeća ministara, kako bi taj nivo funkcionisao do kraja”, naglasio je predsjednik HDZ-a BiH.

Stoga će, kako je rekao, danas i sutra u telefonskom razgovoru sa Dodikom i Izetbegovićem zatražiti sastanak i iznijeti stav da se odmah krene u formiranje Vijeća ministara bez ”bilo kakvih daljih međusobnih nadmudrivanja, jer vidimo kuda će nas dovesti ta dalja nadmudrivanja”.

Čović je rekao da je, sa njegove tačke gledišta, podjela resora u Vijeću ministara BiH usuglašena i završena priča, prenose Vijesti.ba.

”Oko izjave i resora mislim da više nemamo šta razgovarati. Naravno, uvijek je moguće nešto bilateralno razgovarati, ali da ćemo zajedno razgovarati – ne, jer smo se zadnji put usaglasili. Istina, rečeno je da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno. Zato moramo sjesti, a čak ni to, mi moramo kazati – dajte imena i zna se kako procedura ide. No, mislim da će biti potrebe da sjednemo, jer se puno toga dešavalo proteklih 15-ak dana, a svaka nova izjava dolijeva samo novi problem u komunikaciji”, rekao je Čović.

Uskoro sa SDA o Izbornom zakonu

Na pitanje novinara o čemu će HNS konkretno raspravljati kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona, te da li će biti riječi o ranije poznatim prijedlozima, Čović je odgovorio da će to biti samo priprema za ono što očekuju da će zajedno sa partnerima raditi.

”Očekujem da vrlo brzo sjednemo sa SDA i da razgovaramo o toj temi. Da ne bi razgovarao Dragan Čović, imat ćemo stajalište HNS-a. Ništa više od toga”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH, te najavio da će biti riječi o starim prijedlozima, ali i nekim novim inicijativama.

Najavio je da će se primarno razgovarati o izboru članova Predsjendištva BiH, delegata u Domu naroda, te izborima u Mostaru.

Reforma OS BiH jedna od najuspješnijih u BiH

Upitan da prokomentira poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka OS BiH da sljedeće godine na obilježavanju Dana ovog puka obuku uniforme Vojske RS. Čović je rekao da nema baš nikakvih komentara.

”Reforma odbrane i Oružanih snaga BiH, sto puta sam rekao, jedna je od najuspješnijih koje smo napravili u BiH. Dao Bog da smo sve reforme – i policijske i druge i organizaciju države – završili na sličan način. Naravno, svako ima svoje viđenje i svakom na slobodu da u ambijentu kakav imamo dolijeva ulje na vatru kako misli da je to najprikladnije. HDZ BiH i ja lično ponašaćemo se u duhu, kako smo to do sada i radili, štiteći interese BiH u skladu sa Ustavom BiH, a ne kako bi to neko želio da je u BiH”, poručio je Čović, te dodao:

”Prepuštam kolegama na terenu da dalje nastave sa nadmudrivanjima i stvaranjem slike o nama unutar BiH i vani”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});