ČOVIĆ: Džaferović i Komšić ne bi trebali uvjetovati Dodika

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, nakon koje se novinarima obratio Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a.

“Sjednica je priprema za Sabor koji će se održati u subotu i htjeli smo pripremiti sve tehničke detalje kao i dokumentaciju. Čini mi se da smo danas prošli sva tehnička pitanja koja se mogu otvoriti na Saboru i načelno prihvatili pristup Deklaraciji HNS-a, kako bi se sutra moglo dati za tiskanje. Osim pripreme, on je izvještajnog karaktera a završni čin će biti usvajanje Deklaracije koja će biti sveobuhvatna. Danas je prethodila i točka oko aktualne političke situacije i svega što se dešava u BiH, očekivanja oko uspostave izvršne vlasti i implementaciji izbornih rezultata. Vjerujem da ćemo imati izvrstan Sabor koji će do sada polučiti najbolje rezultate”, kazao je Čović u obraćanju medijima.

Čović je rekao kako se jedna od poruka Deklaracije odnosi se na presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava

– Tu se spominje i sve ono što se tiče legitimnog predstavljanja kada je u pitanju Predsjedništvo  Dom naroda, kao i grad Mostar kao takav – kazao je Čović.

Dotakao se također i uspostave vlasti na svim nivoima.

– Svako rješenje koje osigura legitiman izbor članova Predsjedništva i Doma naroda za nas je prihvatljivo i pozivamo partnere Bošnjake da razumiju da bez tog uvjeta ćemo teško napraviti bilo kakav iskorak – naveo je lider HDZ-a.

Lider HDZ-a je progovorio o zastoju u formiranju novog saziva Vijeća ministara.

Čović je kazao da tu imamo da “dva bošnjačka člana Predsjedništva koji uvjetuju gospodina Dodika”, aludirajući na Šefika Džaferovića i Željka Komšića i dodao da ništa posebno oko toga ne može učiniti.

– “Dva bošnjačka člana Predsjedništva uvjetuju gospodina Dodika”. Ako nastave tako, vjerovatno će imati reakciju s druge strane a mi me možemo ništa posebno učiniti – rekao je Čović.

Čović je kazao kako bi  Šefik Džaferović i Željko Komšić trebali podržati imenovanje SNSD-og kandidata za mandatara Zorana Tegeltije “jer u ovom mandatu to mjesto pripada nekome iz srpskog naroda”.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI