googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ČOVJEK IZNAD ZAKONA: ‘Ma nemoj. Nema veze što je bila udana za Bošnjaka?’

Autor: V.S. Herceg/Dnevni list

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH donijelo je Odluku kojom se poziva Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da pokrene postupak, prema Kaznenom zakonu BiH u slučaju vrijeđanja članice SIP-a Vanje Bjelica – Prutina.

Na ovaj potez SIP se odlučio nakon što je srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik prizemno izvrijeđao predsjednicu SIP-a Vanju Bjelicu Prutina kazavši da “članica SIP-a koja dolazi iz RS-a ima obiteljske veze s Bošnjacima” te da SIP “provodi bošnjačku politiku”. Ovakvi njegovi istupi uslijedili su nakon što je SIP poništio izbore u Srebrenici i Doboju,piše Dnevni list.

Dodik: “Nije to šovinizam”

SIP od Tužiteljstva traži reakciju prema Kaznenom zakonu BiH, gdje se u istom, u Glavi 15. u dijelu ‘Kaznena djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina’, posebno odnosi na službene osobe koje izazivaju nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju.

Tako u Članku 145 a, stavak 1, stoji: “Tko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u BiH, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”, dok u stavku 2, istog članka stoji da “Tko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini zloupotrebom svog položaja ili ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina”.

“Gospođa koja se predstavlja da predstavlja srpski narod je udana ili je bila udana za Bošnjaka iz Sarajeva, muslimana. Netko će kazati – što to ima veze. Ma nemoj? Nema veze? I to pokazuje koliko je to sve namješteno i koliko je to sve otišlo u nezakonitost i nemogućnost za uspostavljanje pravog sustava”, rekao je Dodik.

“To je istina. Bila je udana za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govorio u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu biti odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime. Ja to nisam čuo “, kazao je Dodik. Na pitanje kakve veze to ima s kompetencijama Vanje Bjelice Prutina kao članice SIP-a, Dodik je kazao: “Ima veze jer smatramo i ovdje je potpuno uvjerenje da ima političku dimenziju. To nije šovinizam. Ispričavam se svakome tko je pomislio, a to je ta vrsta priča. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi”, rekao je Dodik, pri tom osvrnuvši se i na “imenovanja sudaca iz mješovitih brakova”, kao i “namještanja određenih sudaca kako bi se određene osobe oslobodile”.

“Time govori sve o sebi”

Predsjednica SIP-a, Vanja Bjelica Prutina, nakon ovakvih Dodikovih istupa, izjavila je da ovakve uvrjede nije očekivala. “Gospodin koji je na takav način pokušao govoriti o meni, time je rekao sve o sebi i to je jedini komentar koji ću ja dati”, komentirala je Bjelica-Prutina.

Sličan komentar i osuda stigla je i iz Partije demokratskog progresa (PDP). “Ta vrsta šovinizma toliko je prisutna kod pojedinaca koji su nositelji ključnih dužnosti da, jednostavno, nemaju osjećaja za ljudsko dostojanstvo. Ova izjava je za svaku osudu, potpuno neprimjereno i sramotno. Očekujem da takvi ljudi konačno shvate da to najviše govori o njima samima, kakvi su i tko su i što žele pojedincima kojima se obraćaju”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, komentirajući Dodikovu izjavu za medije.

Dodikove stavove osudili su i brojni drugi iz RS-a, smatrajući potpuno neprimjerenim takav način istupa i komunikacije u političkom diskursu, a pojedini se osvrću i na činjenicu da su neki od najbližih Dodikovih suradnika u obiteljskim vezama sa pripadnicima drugih naroda, a što nije razlogom za takav sramotan istup kao ni povod za bilo kakve političke konotacije. Osuđujuće reakcije uslijedile su i od Misije OSCE-a u BiH Ureda visokog predstavnika u BiH i veleposlanstva SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i veleposlanstva Kraljevine Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om.

Profesor sociologije u Banja Luci i Beogradu, prof. dr. Ivan Šijaković, za N1 komentirao je: “U neku ruku smo izgubili ono što smo pod normalnošću ranije podrazumijevalo, a to je da budeš ozbiljan, odgovoran posebno prema drugima, da ne nanosiš drugima nikakav problem, nešto što će mu nanijeti zlo, da ne uznemiravate okruženje, da ne vršite monopol nad informacijama. Posljednjih 30 godina to radimo. Nikome to nije potrebno, kao političarima. Oni su našli jedno mjesto koje im je sasvim dovoljno da bi se održali na političkoj sceni. Da bi održali svoj rejting, da bi širili svoje ideje, podsticali svoje glasače, držali ih stalno budnim, spremnim za reakciju”.

No, dok Dodik komentira i kritizira izbor i imenovanje sudaca kako bi se “određene osobe oslobodile” Tužiteljstvo BiH još uvijek ga nije saslušalo u predmetu ‘Ikona’, međunarodnom skandalu u koji su uvučene BiH, Ukrajina, Rusija, pa i susjedna Srbija.

Podsjetimo, Dodik je ministru vanjskih poslova Rusije, Sergeju Lavrovu poklonio pozlaćenu ikonu staru 300 godina za koju iz Ukrajine tvrde da je njima ukradena. Potom je ikonu veleposlanik Lavrov vratio, a veleposlanik BiH u Rusiji takoreći prokrijumčario u BiH i sada je, navodno, u uredu predsjedatelja Predsjedništva Milorada Dodika. Međutim, on još uvijek nije saslušan u ovom predmetu.

Kako će i hoće li Tužiteljstvo reagirati na poziv iz SIP-a za širenje međunacionalne mržnje i vjerske mržnje od strane najvišeg dužnosnika u Bih ili će Milorad Dodik potvrditi status nedodirljivog?

Autor: V.S. Herceg/Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});