googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

CRNADAK POJASNIO AUSTRIJSKIM VLASTIMA: Dodikova podrška Hoferu ne izražava volju građana RS i BiH!

Autor: Slobodna bosna

BEČ - Ministar Crnadak i austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz usvojili su danas okvirni akcioni plan suradnje BiH i Austrije za narednu godinu. Akcionim planom definirani su pravci suradnje u oblasti europskih integracija i vanjske politike, a u okviru berlinskog procesa i austrijskog predsjedanja OSCE-om u 2017. godini, priopćenjo je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Definirano je austrijsko sudjelovanje u programima koji se provode u BiH, a koje financira EU, te su date smjernice suradnje u oblasti ekonomije, zaštite okoline i razvoja, kulture, obrazovanja, nauke, te izbjeglica i migracija.

Na sastanku je dogovoreno da austrijski šef diplomacije 2017. godine posjeti BiH, gdje će razgovarati sa omladinskim udruženjima, studentima i drugim predstavnicima mladih iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara o rješavanja problema i perspektive mladih u procesu pridruživanja EU.

Ministar Crnadak prenio je austrijskom domaćinu službeni stav BiH vezano za predsjedničke izbore u toj državi. Crnadak je rekao da podrška Milorada Dodika predsjedničkom kandidatu Norbertu Hoferu ne odražava stav građana Republike Srpske i BiH, te izrazio nadu da taj incident ni na koji način neće utjecati na daljnji razvoj bilateralnih odnosa između dvije prijateljske države.

Ministar Crnadak je u izjavi za BN TV prepričao sastanak s Kutzom.

“Upravo sam završio sastanak sa ministrom vanjskih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom i u tom razgovoru sam mu prenio da podrška koju je predsjednik Republike Srpske dao jednom od kandidata na austrijskim predsjedničkim izborima zapravo nije stav nije stav naroda Republike Srpske, naroda koji je uvijek bio europski orijentiran, antifašistički i da se ovdje zapravo radi o osobnom stavu Milorada Dodika koji je očigledno imao lične motive za to”, rekao je Crnadak.

Crnadak je istakao da je zamolio svog austrijskog kolegu da učini sve što može da ovaj nesmotren diplomatski promašaj predsjednika Republike Srpske ne stvori negativne efekte po Republiku Srpsku.

“Nadam da ćemo sa ovim da minimaliziramo štetu koju je Dodik napravio”, naglasio je Crnadak.

“Sreća u nesreći je što Milorad Dodik očigledno nije važan faktor u Austriji, pa skoro niko nije prenio njegovu izjavu, što je malo olakšalo cijelu situaciju”, dodao je Crnadak.

Crnadak navodi da je posebno pogrešno što je Dodik pružio podršku Hoferu zbog toga što i austrijski ministar Sebastijan Kurtz i austrijski član Europske komisije Johannes Hahn imaju vrlo visoko mišljenje i poštuju i srpski narod, i Republiku Srpsku, i njenu ulogu u okviru BiH.

“I jedan i drugi su ove godine na moj poziv boravili u Banjaluci”, naglasio je Crnadak: “Ovo je čisti autogol koji nam je priredio predsjednik Republike Srpske.”

Crnadak navodi da nije jasno zašto je Dodik “htio da bude veći katolik od pape, jer da je taj njegov potez zaista bio u funkciji srpskog naroda, valjda bi se na takav način prije svega zauzeli predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ali očigledno su bili u pitanju neki drugi motivi”.

Podsjećamo, dva dana pred izbore u Austriji, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Srbe u toj državi da na predsjedničkim izborima podrže desničarskog kandidata Slobodarske partije Norberta Hofera, za koga je rekao da je “osvjedočeni prijatelj srpskog naroda i Republike Srpske”.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, stranački šef Igora Crnatka, smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nanio ogromnu štetu tom BH entitetu svrstavajući se samo dan uoči izbora u Austriji na jednu stranu i podržavajući kandidata desnice Norberta Hofera.

Borenović smatra da je za svaku osudu to što je Dodik podržao Hofera kao predsjednik Republike Srpske, a ne lider svoje stranke.

“Milorad Dodik je po ko zna koji put zloupotrijebio funkciju predsjednika Republike Srpske i nanio nemjerljivu štetu Srpskoj, svrstavajući se samo dan uoči izbora u Austriji na jednu stranu i to podržavajući kandidata vrlo povijesni diskutabilne partije”, rekao je Borenović.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});