fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

“Dayton 2” pusta želja Izetbegovića, raspakiranje može dovesti do raspada

Autor: dnevno.ba

Izjava šefa SDA Bakira Izetbegovića, koji smatra da se mora doći do takozvanog “Daytona 2”, na način da bi konačni rezultat bila BiH s multietničkim regijama, naišla je na oštre reakcije, a iz Srpske mu je poručeno da raspakiranja Daytona nema bez pristanka RS-a, te da su sve ostalo samo puste želje, pišu Nezavisne.com.

“BiH mora dobiti mehanizme koji će deblokirati ove blokade kojima trenutačno svjedočimo. A onda u nekoj fazi, u budućnosti, mislim da moramo doći do takozvanog Daytona 2 koji bi vratio ono što je duša BiH – ovo je multietnička zemlja, ovo nije zemlja koja treba biti podijeljena na troje… Ona mora biti miješana. Dugo to traje, ali mislim da će to biti finalni rezultat – BiH s multietničkim regijama”, rekao je Izetbegović za N1.

Milan Petković, potpredsjednik NS RS-a, kaže da, što se tiče Srpske, nije sporan Dayton 2, ali samo na način da BiH bude i formalno konfederacija, odnosno da se povećaju nadležnosti entiteta, ili da se u najgorem slučaju vrate one nadležnosti koje su bile u Daytonu 1.

“Svako drugo raspakiranje Daytona moglo bi samo dovesti do raspada države BiH, a nikako do njene unitarizacije kao što to želi Bakir Izetbegović. On očito želi nastaviti ideologiju svog oca”, naveo je Petković u izjavi za Nezavisne.com.

Davor Šešić, zamjenik predsjednika Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske, podsjeća da se o Daytonu 2 dugo govori, te da on može biti prihvatljiv samo kada na to pristane Srpska, u okvirima u kojima je sada i u boljim uvjetima, odnosno većom neovisnošću Srpske.

“A to kako Bakir i FBiH vide Dayton 2 je apsolutno neprihvatljivo i to je ono što oni zovu unitarna BiH. To su samo njihove puste želje”, naveo je Šešić.

Kožul: Priziva međunarodne administracije, a napada susjede potpisnice

Predrag Kožul, zastupnik u parlamentu BiH i visoki dužnosnik HDZ-a BiH, ističe da su nasilne i jednostrane promjene Daytonskog i Washingtonskog sporazuma stvorile neodrživ ustavni i zakonski okvir za BiH. Kako dodaje, najbolje se na aktualnom primjeru Mostara vidi koliko su međunarodne intervencije pogubne.

“S Izetbegovićem se mogu složiti samo o tome da je BiH multietnička i da je to upravo duh i bogatstvo ove zemlje. Ustavna rješenja moraju u najvećoj mjeri uvažavati tu multietničnost i prava naroda. Mi ta rješenja vidimo u zemlji koja je decentralizirana, podijeljena, ali produktivno podijeljena na ravnopravne federalne jedinice u kojima se malobrojnijima ne prijeti nametanjem ustavnih, zakonskih i kadrovskih rješenja”, kaže Kožul za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, prizivati različite međunarodne administracije da nam riješe političke probleme u zemlji, a istovremeno napadati prve susjede i potpisnike Daytonskog sporazuma zbog interesa za te političke probleme i situaciju u zemlji, nije logično, niti doprinosi rješenju.

“Rješenju ne doprinosi ni pronalaženje rasista među onim drugima. Rješenje je u međusobnom uvažavanju unutar nas”, naglašava Kožul. Izetbegović je, između ostalog, rekao i da je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden sudjelovao u kreiranju Daytonskog sporazuma i kreiranju mira u BiH.

“Tako je BiH njegov projekt. Možemo očekivati da će napraviti konkretne korake s obzirom i na njegova predizborna obećanja. Samo ne treba očekivati da će se odmah baviti Balkanom. SAD ima pobunu, tako da ćemo vidjeti kako će proći sve ovo s inauguracijom. Ali očekujem da će do kraja 2021. krenuti pritisak od SAD-a, koordiniran s Bruxellesom, da se napravi funkcionalna država BiH”, rekao je lider SDA, te dodao da će se situacija u BiH teško promijeniti “nekim blagim i mlakim pristupom”.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});