fbpx

DEMIĆ: “Moramo biti optimistični i raditi na tome da iskorijenimo korupciju”

Autor: Dnevno.ba

Mladi umjetnici iz Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su u Mostaru, u sklopu projekta “Be art ACTIVE against corruption in your society”, izveli predstavu i umjetnički performans, te izložili fotografije s ciljem ohrabrivanja građana u borbi protiv korupcije, prenosi Fena.

– Koristili smo moć umjetnosti kako bi se progovorilo o korupciji koja razara naše društvo, a upravo mladi su izložbom fotografija “#ruševiNE”, predstavom “Ti, ja i Štela”, umjetničkim performansom i drugim aktivnostima iskazali na koji način i gdje ih najviše boli – kazala je u razgovoru za Fenu predsjednica udruženja “Dignitet” i koordinatorica navedenog projekta Edisa Demić.

Po njenim riječima ovakve manifestacije poželjne su u borbi protiv korupcije u BiH.

– Ovo je inovativniji način i pristup prozivanja i provociranja svih onih koji su uvučeni u svijet korupcije jer ovakvi performansi, glume, fotografije i sve ostalo, uvelike šalje poruku gledateljima, slušateljima i svim građanima BiH gdje je to što nas boli kada je u pitanju korupcija i na koji način se protiv nje trebamo boriti – kazala je Demić.

Današnji događaj dio je treća faza projekta “Be art ACTIVE”.

– Projekt iza sebe ima uspješno provedene dvije faze koje su se također bazirale na korištenje umjetnosti kao sredstva protiv korupcije u našem društvu. Ovo je treća faza u kojoj sam koordinator i mogu reći da su sudionici koji su bili u drugoj fazi sada moje kolege koje vode određene projektne aktivnosti i svojim vršnjacima “peer to peer” prenose i razgovaraju o tome koliko kod kojeg profesora košta ocjena na fakultetu, koliko se kojem doktoru daje novca i jako je važno da se s vremenom o tome što glasnije počne pričati da bi oni koji uzimaju mito bili prozvani i osuđeni od strane društva, jer jedino tako im se možemo suprotstaviti – kazala je Demić.

Iako je, po njezinim riječima, korupcija široko rasprostranjena u bh. društvu, za to postoji lijek.

– Postoje države u kojima korupcija sistemski nije prisutna kao kod nas i gdje će nepotizam ići u neki drugi plan, a posao će se dati nekome tko je kvalitetan. U BiH nažalost nije tako, ali mi moramo gledati pozitivno i raditi na tome da budemo netko tko će nositi pozitivne promjene – istaknula je Demić.

Redatelj i scenarist predstave “Ti, ja i Štela” Ivo Čarapina kazao je kako je BiH jedna od najsiromašnijih, ali i najkorumpiranijih država na kontinentu.

– To nije nimalo optimistično za mlade generacije koje dolaze, a koje nisu krive što se država nalazi u takvoj situaciji. Predstava, čiji sam tekst napisao i kroz koju sam radio s mladim glumcima od 16 do 19 godina, upravo prikazuje mladi zaljubljeni par koji je opterećen egzistencijalnim problemima. Bez obzira koliko se voljeli, oni ne mogu uživati u toj ljubavi ako nemaju sigurne prihode i nažalost u toj situaciji oni su očajni i čine očajničke poteze – kazao je Čarapina.

Večerašnja manifestacija u organizaciji udruženja “Dignitet” bila je ujedno i završni događaj projekta “Be art ACTIVE”, koji se osim u Bosni i Hercegovini provodi i u Makedoniji i Senegalu.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI