googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DENIS ZVIZDIĆ: Moramo imati odgovor na sva ključna pitanja

Autor: K. Lovrić

SARAJEVO - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić tijekom uvodnog obraćanja na Sastanku premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu kazao je kako je nemoguće prenaglasiti značaj doprinosa Berlinskog procesa i inicijative Zapadnobalkanske šestorke jačanju odnosa i daljnjoj izgradnji suradnje u regiji Zapadnog Balkana, s jedne strane, i daljem jačanju suradnje naše regije s Europskom unijom, s druge strane.

Također je u odnose regije sa EU uvedena nova dinamika za koju mu je zadovoljstvo što može primijetiti da je dostigla visok stupanj, i time, obogaćuje i proširuje suradnju i međusobne odnose.

“Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da se u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zahvalim državama članicama i institucijama EU, a posebno Komesaru Hahnu za njegov osobni angažman u sklopu Berlinskog procesa i inicijative Zapadnobalkanske šestorke. Ne samo nastavak, već i intenziviranje dinamike aktivnosti vezanih za Zapadnobalkansku šestorku i Berlinski proces uvjerava nas da proces europskih integracija Zapadnog Balkana, usprkos brojnim izazovima s kojima se EU trenutno suočava, još uvijek zauzima važno mjesto među prioritetima Europske unije” – kazao je dr. Zvizdić.

Iz perspektive Bosne i Hercegovine, proces europskih integracija, po njegovom mišljenju, bio je veoma uspješan u protekloj godini. Svjedočili smo mnogim važnim prekretnicama na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU: u veljači smo predali Zahtjev za članstvo u EU; Vijeće za opće poslove razmatralo je zahtjev u rujnu i odlučilo pokrenuti proceduru predviđenu članom 49. Ugovora o Europskoj uniji, na osnovu čega je Europska komisija pozvana da pripremi Mišljenje o našem zahtjevu i shodno tome smo u prosincu dobili Upitnik Europske komisije…

“Također želim naglasiti da su dostignuća u provođenju reformi u Bosni i Hercegovini pozitivno ocijenjena u Izvještaju Europske komisije za 2016. godinu. Pored toga, tijekom nedavne posjete Visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federice Mogherini, EU je poslala poruku ohrabrenja za rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji je jasno usmjeren na rezultate. Ovaj uspjeh uslijedio je nakon napornog rada lidera u zemlji na svim nivoima, što pokazuje našu opredijeljenost za reforme. Pomenuta dostignuća predstavljaju dodatni poticaj institucijama Bosne i Hercegovine da nastave reforme koje su potrebne za transformaciju države i društva”.

“U skladu s preporukama Europske komisije, mi smo snažno opredijeljeni da nastavimo jačati vladavinu prava, da provodimo reforme javne uprave, unapređujemo slobodu govora i medija, kao i da ohrabrujemo razvoj privatnog sektora i otvorenog i konkurentnog tržišta. Implementacija Reformske agende i dalje je najviši prioritet vlasti Bosne i Hercegovine i predstavlja neophodni preduvjet za privlačenje stranih investicija. Pored toga, Bosna i Hercegovina je također opredijeljena da nastavi voditi proaktivnu i konstruktivnu politiku u pogledu razvoja regionalne suradnje. Organizacija današnjeg susreta jasno potvrđuje tu opredijeljenost” – naglasio je dr. Denis Zvizdić.

Na sastanku Europskog vijeća prošlog tjedna moglo se čuti kako je prisutna zabrinutost po pitanju situacije na Zapadnom Balkanu. “Tenzije”, “destabilizacija”, “vanjski faktori” – bile su neke od riječi kojima se opisivala trenutna situacija u regiji. Međutim, Zvizdić kao pozitivnu poruku doživljava onu koju je prenio Predsjednik Europskog vijeća, gospodin Tusk, a glasila je da će EU održati obećanje dato Zapadnom Balkanu na Samitu u Solunu 2003. godine. Svih šest zemalja Zapadnog Balkana postiglo je napredak u procesu europskih integracija, regionalna suradnja se unapređuje u raznim aspektima – sigurnost, mladi, carina, ekonomija, infrastruktura, energetika, promet…

“Prema riječima gospodina Tuska, EU treba ostati pri obećanju iz Soluna i održati europsku perspektivu za Zapadnobalkansku šestorku u ime stabilnosti i prosperiteta regije i Europe. Mi, lideri Zapadnobalkanske šestorke, imamo odgovornost da zadržimo naše zemlje i našu regiju na europskom putu. Regionalna suradnja u okviru Berlinskog procesa i inicijative Zapadnobalkanske šestorke podržava produbljivanje bilateralnih odnosa, ubrzava proces europskih integracija na Zapadnom Balkanu i doprinosi jačanju oporavka naših privreda. Predstavlja ključ za rješenje pitanja s kojima se Zapadni Balkan danas suočava, kao što su visoka nezaposlenost, organizirani kriminal i korupcija” – kazao je Predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Proteklih godina, od pokretanja Berlinskog procesa 2014., zemlje Zapadnog Balkana postigle su veliki napredak u razvoju suradnje, posebno u specifičnim oblastima poput privrede. Nastavak i intenziviranje Berlinskog procesa od velikog su značaja za regiju Zapadnog Balkana, kao i podrška EU projektima infrastrukture u cilju povezivanja regije u oblasti prometa i energetike, što će doprinijeti većoj privlačnosti regije za investicije. Napredak, regionalna suradnja i suradnja sa EU nisu mogući bez povezivanja regije s Panevropskim prometnim koridorima. Time se širi perspektiva za strane investitore.

“Daljnja integracija regije kroz ključne infrastrukturne oblasti putem omogućavanja snažnih ekonomskih partnerstava prednjači kao element koji direktno doprinosi sveopćem miru, stabilnosti i prosperitetu regije. U isto vrijeme, jednako je važno osigurati koordiniran pristup i odgovor ne samo na regionalne, već i na globalne izazove s kojima se svi danas suočavamo. Bosna i Hercegovina poduzima značajne napore da unaprijedi svoje zakonodavne, administrativne, kadrovske i druge kapacitete kako bi se borila protiv organiziranog kriminala, posebno terorizma i radikalizacije, kao i drugih sigurnosnih izazova koji pogađaju ne samo moju zemlju, već i druge zemlje u regiji i šire u EU. Pozivam svoje kolege na argumentiranu i ciljanu diskusiju i formulaciju zajedničkog pristupa takvim izazovima koji će nadopuniti postojeće napore svake pojedinačne zemlje” – rekao je dr. Zvizdić.

“Razmjena službenih i valjanih informacija i obavještajnih podataka je od velikog značaja i želim iskoristiti ovu priliku da još jednom izrazim potpunu opredijeljenost Bosne i Hercegovine adekvatnom rješenju ovog izrazito važnog pitanja, kako interno tako i u suradnji s našim regionalnim partnerima i partnerima iz EU. Izuzetno mi je drago što ćemo danas u Sarajevu imati priliku da sudjelujemo u korisnim diskusijama i razmjeni mišljenja i ideja za unapređenje i produbljivanje regionalne ekonomske integracije kroz ciljana i održiva rješenja. Štoviše, pozivam cijenjene kolege da predstave prijedloge zajedničkih regionalnih projekata u ključnim oblastima koji će biti odraz naših zajednički utvrđenih prioriteta, a siguran sam da ćemo ih dalje razrađivati kroz Berlinski proces i Agendu povezivanja. Današnji sastanak ćemo zaključiti zajedničkom izjavom koja će odraziti našu opredijeljenost za te inicijative i osigurati put i usmjerenje našem zajedničkom i koordiniranom učešću na skorom Samitu u Trstu” – kazao je na kraju svog govora dr. Denis Zvizdić.

Autor: K. Lovrić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});