fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Direkcija za koordinaciju policijski tijela obavijestila SIPA-u o mogućim napadima na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić-Đinđić

U proteklom periodu evidentirano je više napada na sigurnost glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić te je njezina sigurnost i od ranije ugrožena, zbog borbe protiv organiziranog kriminala i sistemske korupcije.

S tim u vezi, sigurnosna zaštita glavne tužiteljice je pojačana sa ciljem sprječavanja bilo kakvih oblika ugrožavanja sigurnosti glavne tužiteljice. Zbog ugrožavanja sigurnosti glavne tužiteljice, već je podignuta i potvrđena optužnica protiv jedne osobe, a traženo je raspisivanje potjernica u odnosu na dvije osobe, za koje je istragom utvrđeno da su upućivale prijetnje po život i sigurnost glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Svakako, sva ova dešavanja neće omesti niti usporiti glavnu tužiteljicu Tadić i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u borbi protiv sistemske korupcije i svih drugih oblika kriminala iz nadležnosti Tužiteljstva BiH.

Dana 08. 09. 2018. godine, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine izdalo je priopćenje za javnost, da se na području Zeničko-dobojskog kantona, općina Olovo dogodio incident u kojem je ugrožena sigurnost tada v. d. Glavnog tužitelja BiH Gordane Tadić.

U priopćenju se tada navodilo, da je „Nepoznati vozač i vozilo, krećući se velikom brzinom, ostvarilo je kontakt s policijskim vozilom MUP-a ZDK koje se nalazilo u pratnji vozila Tužilaštva BiH, nakon čega se nastavilo kretati prema vozilu u kojem se nalazila v. d. glavnog tužioca, te je samo brzom reakcijom vozača izbjegnut udes. Nepoznato vozilo udaljilo se velikom brzinom s mjesta događaja. Zbog navedenog incidenta, pojačane su mjere sigurnosti v. d. glavnog tužioca”.

Naime, tijekom mjeseca oktobra/listopada 2020. godine, glavna tužiteljica Gordana Tadić bila je upoznata, da se na istu sprema napad, te da s tim u vezi od policijskih agencija zatraži provjeru informacija, kao i da se fizička sigurnost iste pojača

Nedugo nakon ove informacije, mjeseca februara/veljače 2021. godine, ponovno se dogodio napad na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Iz Tužilaštva BiH tada je prioćeno kako je otkrivena i privedena osoba koja je ugrožavala sigurnost i ometala kretanje glavne tužiteljice Gordane Tadić  i njezine sigurnosne pratnje. Osoba inicijala I.A. privedena je u Policijsku stanicu Olovo, gdje će se izvršiti kriminalistička obrada i zakonom propisana procedura.

Radi se o osuđeniku koji se nalazi na izdržavanju kazne, a koji se nalazio na dopustu iz zatvora

Policijski djelatnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, zajedno sa partnerskim policijskim agencijama na terenu i nadležnim kantonalnim tužiteljstvom, rade provjere svih podataka i informacija o osobi koja je svojim vozilom, ugrožavala sigurnost glavne tužiteljice Gordane Tadić i njezinog vozila i policijske pratnje.

Presretanje i ugrožavanje vozila, desilo se ponovno 19. 02. 2021. godine u popodnevnim satima u blizini Olova.

 

Vozilo glavne tužiteljice u pratnji je policijskih vozila sa vidljivim svjetlosnim uređajima i signalima, tako da je isključeno da počinitelj nije znao da se radi o osiguranju osobe pod 24 satnom policijskom zaštitom. Policijski djelatnici DKPT BiH, pojačat će mjere zaštite i sigurnosti glavne tužiteljice, zbog navedenog događaja, kao i postojanja drugih saznanja i informacija o mogućim ugrožavanjima sigurnosti glavne tužiteljice, koja mogu biti povezana sa radom na predmetima koji su vrlo bitni za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini – rečeno je tada iz Tužilaštva BiH.

Prema saznanjima Tužiteljstva BiH, postoje određene indicije, da je navedena osoba inicijala I.A. instruirana od strane određenih čelnika i rukovodećih ljudi u policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH za napad na Tadićevu.

Dug je spisak onih, koji su se na razne načine trudili, da se „otarase“ glavne tužiteljice, od montiranog disciplinskog postupka, pa nadalje, ali smo ovdje naveli samo dva ekletantna primjera, iako je njezina sigurnost ugrožavana više puta i od drugih osoba.

Naime, prema saznanjima našeg portala, ovih dana u Tužiteljstvu BiH i agencijama za sprovođenje zakona vlada prava panika, a uposlenici Tužiteljstva BiH i policijskih agencija odlučili su, da predstojeće radnje obavljaju u dubokoj tajnosti, daleko od očiju medija.

Prema našim provjerenim saznanjima, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH (DKPT BiH) obavijestila je Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), kako se u predstojećim danima, kako je navedeno u aktu DKPT-a „određene skupine spremaju da napadanu na život i tijelo glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić“, te je zatražila od SIPA-e prikupljanje više informacija o tim saznanjima.

Kako saznaje ovaj portal, sve je povezano sa posljednjim dešavanjima u vezi hapšenja direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića, kojeg su dana 14. 07. 2021. godine, postupajući po Naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode, zbog osnova sumnje, da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Paralelno, ispred Tužilaštva BiH tada je održan skup podrške uhapšenom Mehmedagiću, kojeg su predvodile perjanice SDA stranke, a od kojih su neki interesantno bezbjednosne osobe koje se druže sa pripadnicima krim miljea, poput Salke Zildžića (SDA), koji se u slobodno vrijeme druži sa Mehićima, osuđivanim kriminalcima, a koji godinama uživaju političku podršku Salke Zildžića, člana Predsjedništva SDA. Amir Mehić vlasnik je zaštitarske agencije Flek. Ranije osuđivan. Sudilo mu se sudi na Kantonalnom sudu u Tuzli. Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzla, „čovjek za primjer“ je optužen za krivično djelo ubistvo. On je, naime, zajedno sa svojim bratom Damirom Mehićem zvanim Bibi, inače višestrukim povratnikom u činjenju krivičnih djela, organizirao kriminalnu skupinu koja je 22. juna 2013. godine, u mafijaškom obračunu u Tuzli, likvidirala Emira Džinića. Džinić je bio saradnik Merseda Hadžića Švicarca, vođe Mehićima suprotstavljenog kriminalnog klana iz Tuzle.

Članovi porodice Mehići godinama su bili povezani sa kriminalnom skupinom Nasera Keljmendija, a bili su hapšeni i zbog krađe anhidridne sirćetne kiseline iz Koksno hemijskog kombinata u Lukavcu. Upravo ta kiselina koristi se u proizvodnji narkotika.

Na tome skupu govorili su mnogi, ali se posebno ističu prijetnje, koje su sa toga skupa upućene, a to je da će se pripadnicima Tužilaštva BiH za svaki dan koji Mehmedagić provede u pritvoru obiti o glavu. Navedene prijetnje su tempirane, zbog medijskih natpisa na portalu Istraga.ba, da iza hapšenja Mehmedagića stoje navodno Dodik i Čović.

Naime, na proteste ispred Tužiteljstva BiH  pozvao je Jasmin protiv kojeg Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog krivičnog djela širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivost . Naime, navedena osoba Mulahusić, se spominje i u Izvještaju Alžirske vlade podnijetom Odboru Vijeća sigurnosti UN uspostavljenom shodno rezoluciji 1267 (1999), a u vezi povezanosti sa terorizmom, a koji svojim objavama potiče na napad postupajućeg tužioca i glavne tužiteljice BiH.

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});