googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DISKRIMINACIJA: Čudni “kriteriji” VSTV-a BiH – Iako je Ružica Jukić bila prvorangirana i najbolja, ipak nije imenovana za sutkinju Apelacionog suda Brčko distrikta BiH!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predvođeno predsjednikom ove krovne pravosudne institucije Halilom Lagumdžijom i njegovim zamjenicama Biljanom Simeunović i Sanelom Gorušanović Butigan nije ništa uradilo na promoviranju i imenovanju stručnih, kompetentnih i znalački vrsnih pravosudnih kadrova na bh. pravosudne funkcije, piše Josip Šimić-Đinđić!

Izostanak liderstva, te izostanak u promiviranju profesionalnih pravosudnih dužnosnika, te diskriminacija i nipodištavanje stručnosti i znanja onih koji ostvare najveći mogući broj bodova u konkuriranju za određnu pravosudnu funkciju, postala je izgleda praksa aktuelnog saziva VSTV-a BiH.

O svemu tome tako zorno svjedoči primjer o imenovanju podobnih (s manje znanja), a ne sposobnih pravosudnih kadrova u Apelacioni sud Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine gdje svjedočimo najekletantnijem primjeru diskriminacije onih koji imaju vrsno znanje, koje im ne pomaže sve dok u aktuelnom sazivu VSTV-u BiH sjede oni, kojima se kriterij i mjerila prilikom imenovanja srozao ispod ništice.

Dana 10. veljače 2022. godine – Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tijekom drugog dana sjednice, koja se održavala 9. i 10. veljače 2022. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

1. Muslić Dino, na poziciju suca Kantonalnog suda u Bihaću;

2. Lipovača Jasmina, na poziciju sutkinje Kantonalnog suda u Bihaću;

3. Jović Robert, na poziciju suca Apelacionog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine;

4. Drpljanin Šejla, na poziciju sutkinje Apelacionog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine;

5. Mustafić Amela, na poziciju sutkinje Apelacionog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine;

6. Lučić Vuk, na poziciju suca Apelacionog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine;

7. Kadić Alida, na poziciju zamjenika glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona.

Iz VSTV-a uvjeravaju, da su se “pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima”.

Međutim, stvari moramo nazvati njihovim pravim imenom: Iz VSTV-a BiH lažu i prašinu u oči javnosti bacaju, jer se prilikom imenovanja na prethodno navedene pravosudne funkcije, nisu niti povodili stručnim znanjem kandidata i njihovim ostvarenim dosadašnjim rezultatima.

Naime, kao kandidat na poziciju sudije Apelacionog suda Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine je konkurirala i Ružica Jukić, aktuelna sutkinja Općinskog suda u Tuzli i bivša dugogodišnja potpredsjednica VSTV-a BiH. Pored Jukićeve, na tu poziciju konkurirali su: Robert Jović, Šejla Drpljanin, Amela Mustafić, Siniša Lazarević, Vuk Lučić, Vinko Miladinović, Admir Salihović, Dragan Tomas, Slobodanka Kojić, Armina Sinanović i Fuad Zlatić.

Prva koja je imala najviše osvojenih bodova i koja je bila prvorangirana za poziciju sudije Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH jest Ružica Jukić sa osvojenih najviše bodova: 121,5.

Opis nije dostupan.

Drugorangirani je bio Robert Jović sa osvojenih 120,7 bodova. Trećerangirana je bila Šejla Drpljanin sa osvojenih 116,8 bodova. Četvrtorangirana je bila Amela Mustafić sa osvojenih 113,5 bodova i šestorangirani je bio Vuk Lučić sa osvojenih 112,6 bodova.

Iako je Jukićeva bila prvorangirana sa osvojenih najviše bodova, ipak nije izabrana, nego umjesto nje, tek drugorangirani Robert Jović, a nakon Jovića i nižerangirani sa osvojenih znatno manje bodova.

Nije jasno, kad iz VSTV-a BiH uvjeravaju, da su se “pri donošenju Odluke o imenovanju, rukovodili kriterijima poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata…”, jer da su se vodili ovim kriterijima, onda bi sutkinja Ružica Jukić trebala biti imenovana za sudiju Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH, kao prvorangirana sa najviše osvojenih bodova.

Umjesto imenovanja Jukićeve, VSTV BiH je ponovno diplomirao na diskriminaciji sposobnih i stručnih kadrova, u promoviranju i imenovanju, te popunjavanju pravosudnih funkcija podobnim, a ne sposobnim kadrovima. Neizbor Jukićeve je najgora povreda Ustavom i EKLJP zagarantirana prava iste, jer se postavlja opravdano i logično pitanje: čemu služe konkursi, bodovanje i intervjui sa kandidatima, koji konkuriraju na određene pravosudne funkcije, i da po listi rangiranih mogu biti prvi sa osvojenih najviše bodova, kad umjesto najboljih mogu biti izabrani i imenovani oni – čak najlošiji, sa najmanje ostvarenim bodovima?!

Zašto VSTV ne bira najbolje, i zašto ne daju šansu najboljima, da napreduju u karijeri ostaje nejasno, iako je svima jasno, da je Jukićeva preporodila krivično odjeljenje u Tuzli OS Tuzla.

Ovakvom diskriminacijom VSTV-a BiH prema najboljoj i prvorangiranoj kandidatici Ružici Jukić dovodi u pitanje kompletnu proceduru imenovanja, ali i suvišnosti bodovanja i intervjua, kad umjesto najboljih i prvorangiranih mogu biti izabrani i imenovani nižerangirani. Ovakvim načinom imenovanja, kao u konkretnom slučaju, postavlja se slijedeće pitanje: šta ti vrijedi biti najbolji i prvorangirani, kad “zlato” može pripasti i onome na drugome mjestu.

U prijevodu, prethodno navedena situacija bi se mogla usporediti sa sportom i pravilima natjecanja i takmičenja u sportu. Onaj koji osvoji najviše bodova, odnosno prvo mjesto, prema pravilima svakoga sporta, ide na tron, te dobiva zlatni pehar ili zlatnu medalju i svi ga poštuju i vole, ali i svi mu čestitaju. I ovo je pravedno i pošteno, jer se time cijeni trud i napor igrača. Ali je nepošteno, da sportski igrač za osvojeno drugo ili treće mjesto dobije nagradu, koja po pravilu treba da pripadne igraču za osvojeno prvo mjesto sa najviše bodova. Ako bi se dogodila ova situacija u sportu – ona bi bila abnormalna i svi bi se s pravom ljutili i nad nepravdom naricali.

Ista pravila vrijede i za akademsko napredovanje: u zvanje asistenta biraju se najbolji sa najvećim ostvarenim uspjehom ocjena.

Međutim, u slučaju Ružice Jukić, koja je bila prvorangirana sa osvojenih najviše bodova, i umjesto da ju izaberu, da joj VSTV BiH čestita i uruči mandat o imenovanju za sudiju Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH, oni taj mandat daju drugorangiranim, odnosno trećerangiranim, četvrtorangiranim i šestorangiranim kandidatima.

Kako doznaje ovaj portal, gotovo sva jučerašnja imenovanja izlobirao je glavni kantonalni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić, i to preko advokata i člana VSTV-a Davora Martinovića, pa je tako Ljubić – prema informacijama ovog portala – preko Martinovića “osujetio” i imenovanje Jukićeve na poziciju sudije Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH.

Oni koji ne znaju, Jukićeva i Ljubić su dugi niz godina na ratnoj nozi. Ljubić se “zakleo” na kolegiju Tužilaštva TK-a, da će namontirati optužnicu Ružici Jukić za 6 mjeseci.

Martinović je, kako saznaje ovaj portal, u cilju diskreditacije Jukićeve, čak na sjednici VSTV-a izvrijeđao Jukićevu, krajnje neprimjereno, nazvavši ju “FB sudijom”, iako je svima bilo jasno, da se radilo o najboljem prvorangiranom kandidatu sa osvojenih najviše bodova. Martinović je samo prenio obo što Ljubić misli i govori.

Kako prenose portali, Jukić je uputila pismo članovima VSTV-a BiH razočarana njihovim postupkom, te je najavila podnošenje tužbe. Za sve krivi glavnog tužioca u Tuzli Tomislava Ljubića, koji je – kako tvrdi – zaprijetio da neće proći nigdje.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});