fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DODIK: „Nećemo preuzeti ‘Swisslion’, dugove mora izmiriti vlasnik“

Autor: Slobodna Bosna

“Možemo razgovarati o dugovima koji su naslijeđeni, a oni koji su napravljeni tokom poslovanja od privatizacije do danas su obaveza koju treba da plaća investitor, a ne da preuzima Republika i nećemo je preuzeti”, naglasio je Dodik.

Osvrćući se na ponudu vlasnika “Swisslion industrije alata” iz Trebinja Rodoljuba Draškovića da pokloni Republici Srpskoj ovo poduzeće, Dodik je rekao da Vlada Republike Srpske nema obavezu niti hoće da prihvaća nešto što je bila obaveza drugih da riješe.

“Tamo postoji veoma složen problem, prodata je tvornica alata, a kasnije je u procesima izdvojen ogroman dio zemljišta, pretvoren u vlasništvo drugih firmi Draškovića, a sada bi kumulirani dio problema tamo prebacio Vladi”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da postoji ugovor o privatizaciji koji precizira što je čija oblast.

Kako je „Sobodna Bosna“ ranije objavila, na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara „Swisslion group“ d. o. o. Novi Sad sredinom ožujka ove godine odlučeno je da ovo poduzeće bez naknade prenese svoje akcije u vlasništvo Republike Srpske.

Skupština akcionara zatražila je i da se iz naziva i memoranduma Privrednog društva „Swisslion Industrija alata“ AD Trebinje izbriše „Swissslion“.

U otvorenom pismu adresiranom na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednicu Vlade Željku Cvijanović stoji obrazloženje da od trenutka privatizacije „Swisslion Industrija alata“ Trebinje nije priznala obaveze po osnovu poreza (oko 16 milijuna KM) iz perioda prije privatizacije.

Napominju da poduzeće uredno izmiruje sve obaveze po osnovu mirovinsko-invalidskog osiguranja, uplaćuje doprinose, kao i obaveze prema dobavljačima i svojim zaposlenim.

Inače, gubici ove tvornice prije tri godine iznosili su preko 53 milijuna maraka, samo dug prema Poreznoj upravi bio je preko 17 milijuna maraka. Drašković je imovinu „Swissliona Industrije alata“ u zadnje dvije godine prodavao po cijeni od 8.8 milijuna maraka, međutim nitko se nije javio na javni natječaj.

Autor: Slobodna Bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});