DODIK: RS je u svakom obliku država, nemamo samo stolicu u UN

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovio je stav o državnosti Republike Srpske.

Tako je jučer gostujući na RTRS-u izjavio da je Republika Srpska u svakom obliku država, dodajući “nemamo samo stolicu u Ujedinjenim narodima”. On je istaknuo da je odluka Ustavnog suda BiH da 9. siječnja nije Dan RS-a velika nepravda prema tom entitetu, ali i narodu.

“Sud BiH pokušava suditi povjesnim činjenicama. RS je proglašena u miru, nikakvih ratnih događaja nije bilo. Uvijek je sporno kada je riječ o Srbima. Način na koji radi Ustavni sud BiH ne prihvaćamo. Dio međunarodne zajednice gura tu priču. Isti sudac u Sjevernoj Makedoniji proglasi Ilinden za državni praznik, a u Republici Srpskoj Sveti Stefan dira nečije osjećaje. Pitam se čija?”, naglasio je Dodik.

Ponovio je da BiH čine dva entiteta i tri naroda, i to je, kaže, povjesna činjenica. On je precizirao da Vijeće sigurnosti nije dalo visokom predstavniku nikakve ovlasti, već su Aneksom 10 uvedene Bonske ovlasti za koje je, dodaje, i bivši britanski veleposlanik u BiH Charles Crawford priznao da nemaju stvarno pravnu osnovu.

“Crawford je napisao – Koliko vidim bonske ovlasti nemaju nikakvu stvarno pravnu osnovu, izrodile su se u međunarodno političko blefiranje i igru moći koju visoki predstavnik uzastopno umotava u neki pravnički jezik”, naveo je Dodik i zapitao kako sada on može prihvatti visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, prenosi Klix.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI