fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dodik: Skupština će donijeti odluka o referendumu

Autor: Srna

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske biti donesena odluka o provođenju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH i istakao da bi rezultat neposrednog izjašnjavanja građana trebalo da obaveže svakog ko se bavi politikom jer je to narodna odluka.

“Mi smo uvjereni da će biti odbačeni Sud i Tužiteljstvo BiH i svako ko se bavi politikom morao bi da to poštuje. Zato i ova pitanja što poslije, nema poslije. Ključna odluka se donosi na dan referenduma da li ste `za` ili `protiv`. Kad donesete odluku da ste protiv, zna se za svakog normalnog što se radi”, izjavio je Dodik.  

On je rekao da se u tom slučaju ide sa usvajanjanjem zakona u Republici Srpskoj.

“Ojačavate svoj pravni sustavu. Tražite ili poslanici na zajedničkom nivou osporavaju Sud i Tužiteljstvo, kažu nećemo sudjelovati u radu Suda i Tužiteljstva dok se to ne stavi na dnevni red, dok se to ne izglasa, to je politička borba”, naglasio je Dodik. 

Dodik kaže da vjeruje da će bošnjački poslanici danas biti protiv ovakve odluke, a da će opozicija biti uzdržana, dodajući da na referendumskim pitanjima to isto kao da je protiv. 

“U Narodnoj skupštini ne može biti uzdržanih, ako su uzdržani onda ste licemjerni, onda kalkulirate,  ako  ste uzdržani onda ste protiv”, naveo je Dodik.

On je rekao da će ovaj referendum i  njegov rezultat   ostati trajno u političkoj povijesti ovog naroda i Republike i da je zato važno da građani masovno izađu i da glasaju “i odbace ovakvu praksu nametanja rješenja”. 

“Da vidim te ljude iz SDS-a koji su imali najviše problema da danas u Narodnoj skupštini ne budu dio glasanja o tome. Najveća je šteta upravo za njih jer ćemo objasniti narodu o čemu se ovdje radi”, rekao je Dodik i dodao da i ako ne dođu ima “dovoljno ruku” za izglasavanje odluke o referendumu.

On je ukazao da su iz opozicije stalno govorili da imaju većinu i da će Mićo Mićić biti premijer i upitao gdje im je većina. 

“Sad je neko rekao da do Nove godine neće izdržati ova većina. To je stalna destabilizacija, radite svoj posao gore, ostavite nas da ovdje radimo. Savršeno dobro znamo što ovdje radimo”, istakao je Dodik.

On je rekao da su Britanci poslali “dvije omče oko vrata koje je trebalo da uguše ne samo Republiku Srpsku nego i srpsko nacionalno biće”, a to su Pedi Ešdaun i rezoluciju o Srebrenici.

“Da li to hoće /predsjednik SDS-a Mladen/ Bosić da prihvati, ne zanima me uopće. Ne zanima me što kaže Bosić. Oni proizvode rješenja koja imaju tragične posljedice po Republiku Srpsku”, rekao je Dodik i naglasio da se tome mora suprotstaviti političkim sredstvima, a referendum je evropska vrijednost.

Govoreći o proceduri provođenja referenduma, on je rekao da očekuje da će Bošnjaci u Vijeću naroda iz svojih razloga postaviti pitanje vitalnog nacionalnog interesa i da se potom ide na ocjenu Ustavnog suda, nakon čega se stvaraju uslovi da se odredi datum za održavanje referenduma.

Dodik je rekao da je osnovni događaj koji ga je ohrabrio da pokrene ovu inicijativu prijedlog ljudi iz EU koji vode strukturalni dijalog, ne da se riješi pitanje ustavne pozicije Suda i Tužiteljstva BiH, nego da se još više ojačaju tako što bi se uveo vrhovni sud BiH.

“I još je došla priča o Naseru Oriću, sasvim dovoljna dva razloga koji su mi kao predsjedniku indikativni da bez oklijevanja dostavim tu inicijativu u Narodnu skupštinu”, rekao je Dodik.

On je naveo da su se Sud i Tužiteljstvo BiH svrstali na jednu stranu i “poslužili da se Orić izvuče iz pravosudnog procesa koji bi ga sigurno doveo u poziciju da bude osuđen”.

“Oni brane zločin, ne treba nam taj sud”, naglasio je Dodik, podsjećajući da nijedan Bošnjak nije odgovarao za komandnu odgovornost, kao što su Srbi.

On je rekao da inicijativa nije pokrenuta prije jer je vlast Republike Srpske uvažavala ranijeg predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton dok je bila u mandatu, imajući u vidi njenu spremnost za odgovori na ključna četiri pitanja koja su postavljana.

“Ona sad nije u mandatu i u tom pogledu nas ništa ne obavezuje”, dodao je predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da je međunarodnoj zajednici veoma jasno kada je riječ o tome što je neustavno, što je neovlašteno donošenje zakona, što znači odbijanje zakona o Sudu i Tužiteljstvu i što znači neprimjena na prostoru Republike Srpske odluka koje donose Tužiteljstvo i Sud BiH.

“Zato su i obavljali razgovore zadnjih dana sa nama, jasno smo rekli da idemo u referendum i da jedino može  da ne bude održan  ukoliko dođe do realizacije svih ovih stvari koje smo ranije dogovorili i tražili”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je da se sadašnja praksa i sadašnji zakon o Sudu i Tužiteljstvu ukine i donese novi “koji će locirati sud i Tužiteljstvo samo u domenu ovlaštenja koje BiH ima da donosi zakone i da ne mogu da sude po zakonima Republike Srpske jer postoje sudovi Republike Srpske”.

On je pozvao narod da odbaci Sud i Tužiteljstvo BiH. 

“Narod veoma dobro razumije pitanje, a to što opozicija ne razumije, to je trenutak u kome se pokazuje sve licemjerje opozicije. Onog trenutka kad je potreban općenacionalni konsenzus o pitanju referenduma jer je pravosuđe srž političkog života Republike Srpske, vi niste spremni da budete dio konsenzusa u Republici Srpskoj zato što imate sujete i izgubili ste na izborima, nešto vam je krivo, to govori koliko su oni nedonoščad u politici”, naveo je Dodik.

On je rekao da u Ustavu Republike Srpske piše da Republika Srpska ima suverenu vlast nad pravosuđem, a da nigdje ne piše da BiH ima pravosudne institucije, osim Ustavnog suda.

“Sud i Tužiteljstvo je nametnuo visoki predstavnik i to je ključno pitanje, zato je ovo nezakonito i neustavno”, rekao je Dodik i dodao da visoki predstavnik nije imao pravo da donosi zakone.

On je  rekao da je referendumsko pitanje dogovoreno sa relevantnim faktorima koji se bavi pravom na međunarodnom planu.

Dodik kaže da opozicija pokušava da pošalje poruku kako se distancira od onog što on   radi. 

“Ja radim u najboljem interesu ovog naroda. Ja sam izabrani predsjednik Republike, imam ustavna ovlaštenja da štitim Republiku Srpsku i u svim normalnim državama poštuje se institucija predsjednika i institucija Vlade. Oni nisu tu zbog volje naroda, već zbog svojih fotelja, dramatično su se borili da budu uhljebljeni”, naveo je Dodik.

On je rekao da opozicija primarno radi na štetu Republike Srpske. “To je debakl jedne politike, ideje, to su najbolje pokazali oni koji su reaktivirali Izvorni SDS”, naveo je Dodik.

On je dodao da opozicija ovom društvu nije važna, osim što pravi štetu na nivou zajedničkih institucija. “Mi nismo spremni da damo svoju poziciju stečenu međunarodnim pravom koju imamo u BiH za BiH. Mi nećemo da ćutimo”, naglasio je Dodik. 

On kaže da je  razgovarao sa strancima ovih dana i   da im je rekao da su oni svjesni da je Tužiteljstvo BiH danas pod utjecajem isključivo SDA. 

“Oni kažu – slažemo se i to mora da promijenimo. Ne morate da se slažete sa mnom. Pola međunarodne zajednice ima strah od Sarajeva. Oni se boje tamo da im ne organiziraju proteste pred njihovim ambasadama, da im ne viču `Alahu ekber` i neke druge stvari i onda su spremni da krše nas ovdje i da nas lome, to treba odbiti”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da BiH ne bi preživjela ukidanja Deytonskog mirovnog sporazuma i ocijenio da međunarodna zajednica ovdje brani svoje nedjelo koje se zove odluka vosokog predstavnika da nametne zakon.

“BiH ne bi preživjela ukidanja Deytonskog sporazuma, jer ona samo živi na Deytonu. Srpska je unijela svoj subjektivitet u to. Međunarodna zajednica brani ovdje svoje nedjelo koje se zove odluka visokog predstavnika da nametne zakon. Oni se solidariziraju sa tim. Dosta je više tih ambasadora, nisu oni ti koji ovdje upravljaju. Britanski ambasador mi ne treba ni na jednom mom sastanku. Imat ću velike prigovore na to što radi njegova vlada”, rekao je predsjednik Srpske. 

Dodik je istakao da bi da je prošla priča o genocidu u Srebrenici već danas bilo rečeno da ne može da opstane Republike Srpska jer je stvorena na genocidu. 

On je naglasio da je srpski narod u BiH imao veoma jasnu poziciju prema ratnim zločinima. “Nijedan koji je procesuiran pred bilo kojim sudom za zločin koji je počinjen od strane Srba i u ime Srba nije bio štićen od vlasti Srpske. Kako je moguće da Sud i Tužiteljstva BiH štite Nasera Orića, Atifa Dudakovića, Mahmuljina i mnoge druge?”, istakao je Dodik i upitao kome treba takva BiH. 

Autor: Srna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});