googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dok u Siriji bjesni rat, sirijski državljani u BiH osnovali 61 kompaniju

Autor: Večernji list

Dok u Siriji bjesni rat, u Bosni i Hercegovini djeluje više desetaka kompanija čiji su vlasnici, suvlasnici ili investitori Sirijci. Prema podacima Agencije za promociju stranih investicija BiH, takvih je kompanija na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko čak 61, a njihova ulaganja u BiH iznose gotovo dva milijuna eura.

Zanimanje još i veće

“Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kod nadležnih sudova izvršena je registracija kompanija iz Sirije s ukupnim ulaganjima od 1,8 milijuna eura za razdoblje od 2009. do 2016.”, kazala je za Radio Slobodna Europa Jasmina Dževlan iz Agencije za promociju stranih investicija BiH te dodala kako je većina kompanija s osnivačkim kapitalom i većinom su to investitori koji su suosnivači s nekim drugim kompanijama. Podatak da u BiH djeluju investitori iz Sirije koji su svoja ulaganja počeli u vrijeme dok u toj zemlji bjesni rat djeluju donekle nestvarno. Od kada je izbio rat u Siriji, 2011., tu zemlju napustilo je blizu četiri milijuna ljudi, dok je interno raseljeno još 7 milijuna stanovnika. Mustafa Bakou iz Udruge “Bosansko-sirijska solidarnost” kazao je za Radio Slobodna Europa kako su postojala zanimanja i za veća ulaganja, ali zbog birokracije i predrasuda investitori su otišli u susjedne zemlje.​

“Teško ovdje mogu dobiti vizu i odobrenje za boravak. Zovu i raspituju se, a ja im kažem kako je postupak težak ili se nešto ne može te se vraćaju natrag ili idu na neko drugo mjesto”, navodi Bakou. Dodaje kako nije riječ samo o Sirijcima. “Imate i ljude iz drugih arapskih država koji su željeli ulagati u BiH, ali ste vidjeli i medijsku kampanju da se žele useljavati i onda su otišli, ne samo u Srbiju već i u RH. Hrvatska im sada nudi bolje osnove da dođu, a ovdje se susreću s problemima, ne daju im, sprečavaju ih. Poznajem petoricu koji su trebali ulagati ovdje i onda su otišli u Srbiju”, kazao je Bakou.

Akcija “Nekretnina”

Služba za poslove sa strancima je krajem prošle godine na širem području BiH provela akciju kodnog naziva “Nekretnina” kojom je izvršena kontrola pravnih osoba čiji su osnivači ili odgovorne osobe strani državljani iz Kuvajta, UAE, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, a koji u svom vlasništvu posjeduju nekretnine u BiH. Razlog za provođenje akcije su operativne informacije o postojanju pravnih osoba u vlasništvu stranih državljana koje se fiktivno registrira u BiH, isključivo s namjerom stjecanja vlasništva na nekretninama, zatim kupnje nekretnina radi daljnjeg iznajmljivanja stranim turistima, izbjegavajući zakonske obveze u pogledu vođenja evidencije stranih gostiju i prijavljivanja stranaca te boravku takvih stranaca u BiH, suprotno zakonu, što ima negativne implikacije za sigurnosni i ekonomski sustav BiH. Kontrolom je obuhvaćena 691 pravna osoba, 499 pravnih osoba nije pronađeno ili se nije moglo utvrditi egzistiraju li na prijavljenim adresama.

Autor: Večernji list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});