fbpx

Dragan Čović razgovarao s Milanovićem o situaciji u BIH: “Nećemo odustati”

Autor: Dnevno.ba

Predsjednik Zoran Milanović razgovarao je večeras s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem o političkoj situaciji u BiH i posljedicama održavanja izbora po starom modelu za položaj Hrvata u BiH.

Milanović je informirao Čovića i o svojoj inicijativi da Hrvatska učini dodatne napore prema partnerima u EU i NATO-u kako bi se osiguralo pravo Hrvata u BiH da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti, navodi se u priopćenju s Pantovčaka.

Neprihvatljivo je da se Hrvate u BiH, koji su konstitutivni narod, preglasava ponovno na izborima, suglasili su se. Održavanje izbora po sadašnjem zakonu ne ide u korist stabilizacije BiH, rekli su Čović i Milanović.

“Nećemo odustati”
Hrvatska neće odustati od zalaganja za prava i punu ravnopravnost Hrvata u BiH, rekao je hrvatski predsjednik. Danas su u BiH raspisani parlamentarni izbori za 2. listopada prema postojećem modelu jer promjena izbornog zakona nije provedena.

Milanović, koji je zatražio da Hrvatska uvjetuje ulazak Finske i Švedske u NATO pritiskom na izmjenu izbornog zakona u BiH, danas je predložio hrvatskom premijeru sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog BiH.

Prozvao partnere u EU i NATO-u
U dopisu premijeru Andreju Plenkoviću upozorio je da će “provođenjem izbora uz postojeći zakon Hrvati u BiH, kao jedan od tri konstitutivna naroda, izgubiti ravnopravnost i ustavna prava koja su im zajamčena Dejtonskim sporazumom”.

Milanović je prozvao partnere u EU i NATO-u da “nisu učinili gotovo ništa da se promijeni izborni zakon” u BiH.

Također je istaknuo da je Hrvatska davala podršku svojim partnerima u Uniji i NATO-u kad se radilo o njihovim nacionalnim interesima, ali da oni ne čine isto za Hrvatsku, prenosi Index.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI